Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Мярка за неотклонение за ремонт на джамия

Мярка за неотклонение за ремонт на джамия

Пресцентърът на Прокуратурата в Силистра съобщи, че е внесен втори обвинителен акт за ремонт без разрешение на сградата на „Куршумлу джамия” в града. Втори човек, решил сам да ремонтира вътрешната част на храма, попада под ударите на закона, защото тя е паметник на културата от национално значение.

Бюрхан С. от Дулово, на 39 г., ще отговаря пред съда, защото е ремонтирал интериора и подовата настилка в джамията без разрешение, а това се оказва „състав на продължавано престъпление, извършено два или повече пъти през непродължителен период от време”.

Наложената за провинението мярка за неотклонение – гаранция, е в размер на 5000 лв

Мотивите на прокуратурата са, че в периода от март до април 2015 г. подсъдимият е наредил, без да има никакви разрешения за ремонтни дейности в сградата, паметник на културата,  за измазването на стените на джамията на два метра над пода, в резултат на което са унищожени стенописи от 500 години.

Засегнатата площ е от 80 до 110кв. метра и по експертна оценка, реставрацията ще струва 27 хил. лв.

Подът пък на джамията се сдобил с дървено дюшеме, което закрило оригиналната подова настилка от керамика. Оригиналният каменен градеж по фасадата на „Куршумлу джамия” е безвъзвратно унищожен, а евентуалното му възстановяване би затруднило и оскъпило бъдещи консервационо-реставрациони дейности.

Разпитаният имам на новата джамия в Силистра дал ценни сведения на следствието. Подсъдимият лично го уведомил за намерението си да прави ремонт по интериора на джамията без разрешително. Работниците, наети от него, без малко да изхвърлят големи каменни плочи от прозорците, но в последния момент имамът ги разубедил с аргумента, че са безценни, защото са на 500 г.

Али Ялчъндаг получи миналата седмица обвинителен акт за ремонт на фасадата на джамията без разрешително.

За тези престъпления законът предвижда затвор до пет години или глоба от 2 до 10 хил. лв., защото джамията е паметник на културата още от 1979 г., а от 1983 е със статут на архитектурно-строителна художествена недвижима културна ценност.

Куршумлу джамия
Куршумлу джамия, Източник: Wikipedia

Мюддесир Мехмед, районен мюфтия, обясни тези събития като анархия, но отрече вторият обвиняем да е имал ключ за джамията. Обвинението дава сведения, че турският гражданин, срещу когото миналата седмица бе повдигнато обвинението за ремонт на фасадата, е държал лично ключа на джамията и никой, освен него, не е имал достъп вътре. Районният мюфтия потвърди, че мюсюлманското настоятелство разполагало и с други ключове. Действията, предприети по измазването и фасадата, не можели да се нарекат ремонт, а е имало намерение джамията да бъде предпазена от рушене, преди да започне реставрацията й и да се обезопаси от падащи тухли и мазилка, които се сипели от минаретата върху преминаващите граждани.

Някои обаче се правели на играчи и вършели, каквото си искат, разтълкува поведението на мнимите реставратори Мехмед.

Мюсюлманите в Силистра регистрират сдружение „Подкрепа”, чрез което преди десет години се обръщат за помощ към мюфтии от Турция, Албания, Македония и Румъния, които да окажат подкрепа в ремонта на храма.

След земетресението във Вранча през 1986 г. джамията пострадва и с години са правени опити да бъде възстановена. През 2004 г. посланикът на САЩ Джеймс Пардю дарява 35000 долара за реставрация, която да се реализира и с помощ от Общината и мюфтийското настоятелство.

През 2006 г. „Куршумлу джамия” за кратко отваря врати, но се налага нов ремонт.

Слухове заравят злато в основите на джамията

Внесеният обвинителен акт за ремонт на джамията към турския гражданин Али Ялчъндаг е за това, че в края на ноември миналата година наел бригада от неспециалисти, които нанесли необратими поражения по фасадата с извършените строителни дейности.

Експертите заключват, че използваните материали нямат нищо общо с оригиналния камък, използван при градежа на храма от 1680 г. Името на джамията идва от специфичния оловен купол, изпълнен по проект на архитект от школата на известния Синан паша.

Ялчъндаг напуснал пределите на страната и съдебното следствие ще се води в условията на задочно производство.

Районният мюфтия обобщава случая, като разясни, че мюсюлманското настоятелство не е имало намерение за реставрация, защото цената й е 500000 лв. Действията на Ялчъндаг определя като провокация, защото той получил ключа за джамията от мъртъв вече човек, който преди време пък го бил взел от някой от ходжите, който имал строителна фирма и просил пари от Турция за ремонт на джамията. Храмът винаги е бил действащ и по отношение на това действията на Ялчъндаг не будели съмнение.

Виж също

Източник: Wikimedia

Открива се Роженският събор

От 15 до 17 юли ще се проведе Съборът на народното творчество и животновъдство „Рожен” …