Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Напускане на Европейския съюз не е прецедент

Напускане на Европейския съюз не е прецедент

На 23 юни е съдбовният за Великобритания референдум, на който тя ще определи бъдещия си път – в или извън Европейския съюз.

В исторически план не е прецедент напускането на членове на общността

Алжир, о-в Гренландия и о-в Сен Бартелеми са напуснали Европейския съюз или предшестващите го организации.

През 1957 година се създава Европейската икономическа общност (ЕИО). Тогава Алжир е френски департамент и в това си качество е член на ЕИО. През 1962 г. обаче, при обявяването на независимост, напуска общността. Дълги години съществува неяснота в отношенията между Алжир и Европа и африканската страна има неограничен достъп до европейските пазари. През 2005 година се подписва споразумение за асоцииране, което да регламентира тези отношения.

Гренландия има население само от 56000 души на фона на огромната си територия, която го прави най-големия остров в света. Той е част от Дания при влизането й в ЕИО. През 1973 г. на 23 февруари на острова организират референдум, който е резултат от получената разширена автономия от Дания за решаването на въпроси от вътрешната политика на ледения остров. 53% от гласувалите решават да напуснат общността, повлияни от силните антиевропейски настроения и от страха от евентуални ограничения, които ЕИО може да наложи върху риболова на острова. Напускането на ЕС става официално на 1 февруари 1985 г., но Гренландия продължава да е част от отвъдморски страни и територии на ЕС и има правото на достъп до определени европейски фондове, съгласно споразумение за партньорство с Брюксел.

Гренландия
Гренландия, Източник: Pixabay

О-в Сен Бартелеми, част от Френските Антили, е имал статут на община във френския департамент Гваделупа.

Този статут, а и близостта му от 250 км. до департамента, го правят част от ЕС. Законово изменение във Франция, влязло в сила на 15 юли 2007 г., отрежда на острова да стане отвъдморски район, а от 1 януари 2012 г. – отвъдморска страна и територия. Така Европейският съюз се прощава с цели 25 квадратни километра от територията си, макар жителите да остават френски граждани. Там и до днес се използва еврото като парична единица, благодарение на сключените споразумения.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …