Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Бизнес / Нови данъчни правила в общността заради 214 млрд. евро загуби

Нови данъчни правила в общността заради 214 млрд. евро загуби

Пресслужбата на Европейската комисия съобщи за нови правила, приети от страните-членки, срещу укриването на данъци.

Пиер Московиси
Пиер Московиси, Източник: Wikimedia

Еврокомисарят по икономическите въпроси Пиер Московиси коментира,че някои компании са се възползвали от несъответствията на данъчните системи в различните страни и са укрили милиарди евро данъци.

Новите правила бяха предложени и бързо одобрени от Еврокомисията през януари, за да влязат в сила възможно най-скоро, очаква се одобрението от Европейския съвет.

Държавите да имат право да налагат данъци върху печалби на компания от друга юрисдикция с по-ниски данъци, ако съответната юрисдикция не е реално икономически активна.

Да могат да бъдат облагани изнесените от територията на ЕС печалби от интелектуална собственост.

С възможността да се налага данък върху стойността на продукта, преди той да бъде изнесен извън ЕС, ще бъде пресечена практиката нови продукти да бъдат разработвани на европейска територия и изнасяни в трети държави с по-ниски данъци, преди да бъдат завършени.

Да бъдат облагани в ЕС дивидентите, получени в клоновете на компании в трети държави, ако не са били обложени междувременно коректно в другата страна.

Информацията за дейността на многонационалните дружества да бъде обменяна между отделните държави.

Отделните държави-членки да получат по-широки възможности  да се борят срещу характерни данъчни споразумения, освен ако за тях няма съответния казус в законодателството.

Евро
Източник: Pixabay

Кампанията срещу укриването на данъци започна от Брюксел през 2014 г., след като се разрази скандалът „Люкслийкс”. Бяха извадени на показ специални споразумения между Люксембург и различни компании, които целят укриване на данъци. Аферата „Панамски досиета” само засили настроенията за по-мащабна борба в това отношение.

Репутацият ана председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пострада сериозно, тъй като преди да заеме този пост, бе премиер на Люксембург за 19 години.

Компаниите по света са депозирали в офшорни зони 221 млрд. долара. през изминалата година.

Средствата са били насочени главно към Люксембург и Холандия, а 72 млрд. долара – в Британските Вирджински острови и Каймановите острови. В последното тримесечие на миналата година, с приемане на новите правила от ЕС, от двете страни са изтеглени милиарди долари.

Изчисляват се загуби от 214 млрд. евро за страните-членки годишно от некоректното възползване от законите на международни компании.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …