Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Полицията в Турция намери минибус натъпкан с 1 тон експлозиви

Полицията в Турция намери минибус натъпкан с 1 тон експлозиви

Минибус пълен с експлозиви е бил открит от органите на реда в Диарбекир

Провинция Диарбекир се намира е югоизточната част на Турция. Макар че е прочута повече със затвора, в който редица българи са били изпращани на заточение, районът е известен и с проблемите си с тероризма.

Турските полицаи откриха минибус пълен с цял тон експлозивни елементи. Автомобилът е бил намерен късно вчера, съобщава „Хюриет”.

Возилото е открито в град Ергани. Както и се очаква, возилото е с нелегален регистрационен номер. Непосредствено след като са намерени, експлозивите са минали през експертни ръце и са били обезвредени. Преди това да се случи, властите са взели необходимите мерки като са  предприели незабавна евакуация на намиращите се в близост къщи. Освен това полицаите са отцепили всички налични входове и изходи към местоположението, на което са намерени укритите експлозиви.

Експлозиви
C4, Източник: Wikipedia

Случаят е недоизяснен и затова разследването е още в ход. С цел по-обстойна проверка, превозното средство е преместено в полицейския участък.

Докато случилото се обикаляше новинарските канали, рано днес в други 25 турски села, намиращи се отново в провинция Диарбекир, органите на реда инициираха широкомащабна операция. Селата се намират в районите Лидже, Хани, Силван и Хазро. Турските власти се организираха срещу екстремистите от незаконната Кюрдска работническа партия.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …