Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Към готовност за конфронтация с Русия апелира новият главнокомандващ на НАТО

Към готовност за конфронтация с Русия апелира новият главнокомандващ на НАТО

На 3 май генерал Къртис Скапароти бе назначен на поста главнокомандващ на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа.

Роден в  американския щат Охайо, 60-годишният военен прие поста от досегашния главнокомандващ генерал Филип Брийдлав.

Преди да бъде назначен на този пост  Скапароти е номиниран от президентът на САЩ Барак  Обама за топ командир на НАТО, служещ като командващ на силите на САЩ в Южна Корея, предава БТА.

Церемонията по назначаването се осъществи в Щутгарт, под председателството на министъра на отбраната на САЩ Аштън Картър, където встъпилият в длъжност Скапароти отправи редица призиви към членовете на алианса. В първата си реч той ги призова  – да бъдат винаги нащрек, защото Русия никога не спи и иска чрез насилие да разшири границите си.

Освен това той отбеляза още, че „сблъсъкът с Русия постепенно ескалира, защото самата тя се цели прекалено високо – във върховното величие да бъде световната сила“.

Скапароти  добави, че „за всички стана вече ясно, че заради агресивното поведение на Русия, отношенията й с алианса ще бъдат сведени до минимум“.

Генералът не пропусна да отрази като сериозни заплахи и наболелите въпроси, свързани с тероризма и кризата с бежанците, отключена от нестабилността в Близкия изток и Северна Африка.

Къртис СкапаротиРешението за справяне с предизвикателствата, което Скапароти предложи е безпрецедентно свързано с  реорганизацията, а именно с повишаването и постоянната поддръжка на готовността за битка във всеки един момент, в случай, че настъпи провал с т.н. „политика на сдържане с Русия“.

Наред с това, известно стана, че участието на германския Бундесвер по източните граници на ЕС ще бъде изключително засилено. Част от промените включват в Литва да бъдат изпратени 1000 души от немската армия и техника, която напълно могат да предотвратят руските набези. Заедно с това допълнителни части ще бъдат изпратени по границите на НАТО с Русия.

Руският отговор не закъсня. Министър на отбраната Сергей Шойгу предприе пакет от нови крупни мерки за защита срещу породилият се натиск от американска страна. Ясно стана, че до края на тази година Русия ще разположи две нови дивизии в Западния военен регион, което от своя страна се предполага, че може да доведе до нови конфликтни ситуации.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …