Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Здравеопазване / Мотивиращо или не ще подействат новите картинки върху кутиите за цигари?

Мотивиращо или не ще подействат новите картинки върху кутиите за цигари?

Съвсем скоро се очаква всеизвестните на всички кутии цигари да се превърнат в сцена, разкриваща ужасни картини. От 20 май  картинките ще бъдат придружени и от надписи, разкриващи грозните последствия, до които води тютюнопушенето. Целта е ефективно да се намали броят на употребяващите тютюневи изделия у нас, а защо не и вече заклетите пушачи да бъдат разубедени относно еликсирите способности на табака.

Пушенето все още е масов проблем

Всеизвестен факт е, че пушенето е един от най-разпространените пороци и е удоволствието остава изцяло за изпушилият цигара.  Превърнало се е в масов проблем за непушачите, които несъзнателно се превръщат в активни, но независими пушачи.

Поради тази причина Брюксел иска в най-скоро време неприветливите картинки и надписи да влязат в обръщение.

ФасовеГергана Гешанова от „Коалиция за живот без тютюнев дим” споделя, че „Инициативата е ясна. Тютюнопушенето е нещо вредно, да не говорим за въздействието, което указва върху хората и околната среда. Допринася дори за потентността на човек, оцветява зъбния емайл, състарява кожата, вреди на очите. Всички ние сме забрави това, а тази новосъздадени кутии целят точно това – припомняне на вече известното, но забравено зло“.

Шокова терапия за пушачите

Работещите по този проект изказват мнение, че ефектът, който целят да постигнат  е напълно нормално да въздейства повече на хора, които палят или се изкушават да запалят своята първа цигара, от колкото на заклетите пушачи.  Този път се гони неатрактивното, възможно най-отблъскващото за ръката посегнала да пуши.

И тютюневите фабрики, и търговците вече са готови да изпълнят новите изискания на Брюксел.

Следващият момент е всички кутии с цигари да придобият еднакъв вид, с новите опаковки и надписи.

Пушенетоп забраненоОтговор от Българската асоциация на търговците на тютюневи изделия не закъсня.

Донякъде, това откъсване и уеднаквяване на кутиите не дава право на потребителя да направи своя пълноценен избор при покупка, но все пак купувачът решава“, сподели Иван Делчев.

От Брюксел плануват стряскащите картинки да се сменят ежегодно и постепенно да бъдат изчистени от пазара ароматните цигари.

Виж също

Лятна жега

За две седмици са приети повече от 7,5 хиляди японци с топлинни удари

Заради топлинен удар над 7,5 хиляди души са настанени в японски болници. Тези данни са …