Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Най-много 121 депутатски места за Мариано Рахой

Най-много 121 депутатски места за Мариано Рахой

Консервативната народна партия на премиера Мариано Рахой, социалистите на Педро Санчес, крайнолявата партия „Подемос” на Пабло Иглесиас и центристки настроената партия „Сиудаданос” започнаха двуседмичната предизборна надпревара с митинги.

Изборите в края на миналата година разбиха двуполюсния модел и в парламента влязоха 4 партии с достатъчно влияние, но в невъзможност да управляват заради липса на желание за компромис и разбирателство.

Така досегашната конфигурация на властта се оказа най-кратко съществувалата след 1978 г.

Социологическите проучвания показват, че Народната партия отново ще спечели най-много места в парламента, но това ще е недостатъчно за съставянето на работещо правителство.

Останалите три формации ще се борят за превес на втората позиция.

Партията на Рахой би могла да събере гласове, които да й гарантират между 118 и 121 места в 350-местната долна камара на парламента, а това са 29,2%. На предишните избори резултатът й бе сходен и завоюва 123 места, но за да може да състави самостоятелно правителство, са й необходими 176 мандата.

Изглежда, че най-голям шанс за второто място има коалицията „Унидос подемос”, съставена от формациите „Подемос” и Обединената левица. Тя може да получи между 88 и 92 места в парламента, което отговаря на 25,6%. Това е значително увеличение спрямо изборитепрез декември, когато спечели 71 депутати.

Проучванията сочет, че социалистите вероятно ще отстъпят на трета позиция и ще получат между 78 и 80 места или 21,2%, а това е значително намаление спрямо миналите избори, когато имаха 90.

„Сиудаданос” ще остане на последно място със своите 38-39 депутати и 14,6%, като резултатът им е съвсем сходен с предишното им представяне, когато разчитаха на 40 депутати.

Положението в новата конфигурация ще бъде сложно, защото ще постави пред левицата труден избор – да подкрепи ли широка коалиция с водеща роля в нея на традиционния й опонент Народната партия, или пък да застане зад правителство на „Подемос”, което многократно бе отречено като възможност от лидера на социалистите Педро Санчес.

Всички партии с изключение на „Подемос” не поставят под съмнение целостта на Испания и изключват възможността за отделянето на Каталуния. Единствено хората на Пабло Иглесиас предлагат опция този казус да се разреши чрез референдум.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …