Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Маргарита Илиева: Цацаров да се разграничи от Сарафов

Маргарита Илиева: Цацаров да се разграничи от Сарафов

Маргарита Илиева, директор на правната програма на Българския хелзинкски комитет, призовава в отворено писмо главния прокурор Сотир Цацаров да се разграничи от заместника си Борислав Сарафов, който е произнесъл женомразка реч и упражнил сексуален тормоз над разследващия полицай от ГДБОП Любомила Ценова.

Настоява се да бъде инициирано производство срещу него  след заведеното гражданско дело и внесена тъжба за нанесена обида. В писмото Ценова описва, че по време на работна среща през май Сарафов започнал да й крещи и обижда с унизителни за честта й думи, както и я заплашил, че ще й бъде образувано наказателно производство и отнет допускът до класифицирана информация.

В искането на Илиева се изтъкват доводите, че заместник главният прокурор е упражнил пряк и агресивен натиск върху Ценова по повод осъществяването на правомощията й на разследващ орган и е отправил груби женомразки нападки с циничен език, както и заплахи, че ще бъде злоупотребено с правомощия спрямо нея.

В откъс от тъжбата е цитиран неприличният въпрос, който Сарафов отправил към разследващия полицай: „Къде го разпита? Свирка ли направи на тоя цървул в кабинета?”

Сотир ЦацаровВ писмото Илиева продължава с доводите, че агресивното и женомразко поведение на висшия чиновник освен обществено нетърпимо е и противоправно, защото се е опитал по изключително грозен и агресивен начин да унижи госпожа Ценова в качеството ѝ на човек от женски пол, както и на професионалист и разследващ орган, и заради нейни законни действия по служба ѝ е натрапил грубо сексуализиращо опредметяване, с което е целял да я представи в нейните собствени очи и в тези на присъстващите магистрати и нейни горестоящи колеги  като обект на сексуална употреба на разпитаното от нея лице. По този начин отрекъл човешкото ѝ достойнство, както и качеството ѝ на орган на властта спрямо това лице. Подобно поведение представлява женомразки и сексуален тормоз по смисъла на чл. 5 от Закона за защита от дискриминация във връзка с §1, т. 1 и т. 2 от Допълнителните разпоредби в закона.

Илиева изразява съжаление, че думите на Сарафов разкриват собственото му мислене и вътрешната субкултура на ръководената от главния прокурор институция. Опитът за унижаване на независим професионалист с фантазии за сексуално подчинение по всяка вероятност е проекция на светогледа на говорителя, обусловен от битуване в институционална среда, в която подобни модели са утвърдени и интериоризирани като норма. Извършените закононарушения са особени по своята дързост и тежест, продължава адвокат Илиева и излага четири аргумента за престъплението на Сарафов.

Според нея заместник главният прокурор прави опит да унижи госпожа Ценова като жена и ѝ приписва по даденост ролята на долупоставен сексуален обект спрямо произволно лице от мъжки пол, който задоволява чужди потребности. Сарафов нарича лицето „цървул”, за да унизи допълнително госпожа Ценова и цели да я представи като по-долупоставена и от нисшия „цървул”, на когото тя е в положение сексуално да слугува, по думите на Сарафов;

Ценова е станала мишена „на тази словесна женомразка агресия” при законното изпълнение на правомощията й на разследващ полицай, което е пряка атака срещу качеството й на професионалист и орган на властта, който прилага закона; тази по същество сексистка реч на омразата е отправена в контекста на законово определена йерархия между функциите на прокуратурата и тези на разследващите органи и представлява още по-тежка форма на виктимизация спрямо госпожа Цанова, защото злоупотребява със зададената от службата й институционална роля на подчинение спрямо ролята на ръководещия досъдебното производство магистрат – прокурор;

обидните думи са отправени срещу Ценова в присъствието на много други хора, тя е изправена пред стая, пълна с други високопоставени прокурори, както и с двамата най-висши ръководители на нейната служба – директор и заместник-директор. От липсата на каквито и да било публични опровержения до момента може да се заключи, че този позорен за прокуратурата и въобще за институциите в България опит за сексистко унизяване на госпожа Ценова е извършен с мълчаливото съгласие на  останалите присъстващи. Тази достойна за съжаление пасивност е равнозначна на подкрепа за агресора, завършва писмото с изложението на адвокат Илиева.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …