Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Миналогодишният шампион Новак Джокович е аут от „Уимбълдън”

Миналогодишният шампион Новак Джокович е аут от „Уимбълдън”

На сензационното отпадане още в третия кръг на „Уимбълдън” на Световния номер 1 Новак Джокович станаха свидетели присъствалите на корта, а и всички, които се интересуват от тенис.

Автор на подвига стана американецът Сам Куери, който победи именития си съперник със 7–6(6), 6–1, 3–6, 7–6(5) и му причини най-ранното отпадане след 2008 г., когато Марат Сафин го отстрани във втория кръг.

Мачът започна в петък и заради преваляванията бе отложен за следващия ден, когато също се наложи да бъде прекъсван.

Първият сет бе перфектен за Куери, който сервираше на много високо равнище, с лекота печелеше подаванията си и даде на Джокович само 4 точки в своите геймове. Критично бе положението на Ноле при 5–5, когато изостана с 0–40, но Куери рискува излишно и не можа да се възползва от точките за пробив.

Логично се стигна до тайбрек, където Куери продължи да доминира, но няколко грешки от форхенд докараха нещата до 6-6.

Джокович потвърди марката си на един от най-добрите посрещачи, като успяваше да отправи мълниеносни ретури дори и на сервиси със 130 мили в час. В решаващия момент форхендът на Куери обаче проработи и той успя да завърши тайбрека и поведе със сет на водача в схемата.

Във втория сет се случи шокиращо развитие на събитията.

Куери намери противодействие на сервиса на Джокович и успя да го пробие цели два пъти, а сърбинът изпадаше във все по-голяма безизходица, подсилена и от приближаващия мрак, защото е известно, че има проблем със зрението при недостатъчно осветление.

Куери нямаше проблем в своите подавания и успя да затвори и този сет, за да поведе с 2–0, преди мачът да бъде прекъснат и отложен за друия ден.

Това се оказа благоприяен момент за Джокера, който трябваше да си даде сериозна равносметка за положението, в което беше изпаднал и да си начертае стратегия как да противодейства, за да обърне мача, тъй като беше и в ролята на действащ шампион и всички очакваха от него походът му към титлата да продължи.

При започналото доиграване се забелязаха елементи на скованост у американеца, тъй като и той беше наясно, че един сет го дели от най-голямата му победа в кариерата.

Третият сет започна да се развива бързо и сърбинът дръпна с два пробива и 4–0, преди отново мачът да бъде прекъснат заради валеж. След час играта бе подновена, Куери се съсредоточи и успя да върне единия пробив след като предизвика четири греши на Джокович и резултатът стана 3–5.

Сърбинът все пак успя от втория опит да затвори сета и намали резултата на 1–2.

Новак Джокович
Новак Джокович, Източник: Carine06

В първия гейм на четвъртия сет Ноле изпусна златна възможност да вземе решаващо предимство, тъй като Куери допусна изоставане с 0–40 в подаването си. В третия гейм американецът се озова в идентично положение и трябваше оново да спасява три точки за пробив. Той отново успя, но се виждаше промяна в съотношението на силите и само сервисът задържаше Куери в геймовете, защото в разиграванията от дъното на корта Джокович започваше да доминира.

Противно на развоя до момента, в следващия гейм сърбинът бе в критично положение и се наложи да отразява две точки за пробив, но Куери не бе съсредоточен и ги пропусна, така че резултатът пак бе изравнен. В подаването на американеца се стигна до позната картина – точки за пробив пред Ноле, но отново гръмотевичният сервис спаси гейма. На свой ред Куери имаше две възможности да пробие подаването на сърбина и да се окаже съвсем близо до победата, но минаващ удар, оклонен от мрежата и още две спасени възможности дадоха гейма на Джокера.

Още три брейкбола се наложи да спасява Куери в подаването си при 4–4, но при последнатавъзможност Джокович пласира мощен ретур, който притесни американеца, той върна удобна топка и сърбинът завърши с форхенд по правата, за да дръпне с пробив и 5–4.

Обратът обаче отново предстоеше.

Ноле допусна нетипични грешки в подаването си за сета и след слабо воле и контрапие от американеца пробивът бе върнат и равенството възстановено при 5–5.

Дръзновена и мощна игра на Куери го доближи само на гейм от победата и той поведе с 6–5, преди дъждът отново да се намеси и да отложи развръзката.

След паузата Джокович действа концентрирано в подаването си и докара нещата до нов тайбрек. Дългият гейм започна отлично за Ноле и на два пъти излизаше с минипробив аванс, но отново скованост в действията и отлична игра на американеца обърнаха резултата и сензацията стана факт – шампионът сдаде титлата още в първата седмица от турнира. За Куери остава да помечтае поне още един мач.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …