Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Мигрантите искат в Западна Европа

Мигрантите искат в Западна Европа

На брега на Йонийско море в Гърция е селцето Мирсини. В него се намира бежански център с над 300 души обитатели. Те са в безопасност в бунгалата си, но казват, че целта им е просперираща държава от Западна Европа. 

Миналия месец в Пирея имаше протести против депортирането

Изоставеният курорт е на разположение на правителството, което има идея да изгради палаткови лагери за блокираните на територията на страната десетки хиляди мигранти. Напливът засега е намалял заради споразумението между Турция и Европейския съюз за ограничаване потока от бежанци към Гърция и задържането им на турска територия. Не се знае обаче докога ще се спазва това статукво.

Бежански палатков лагерВ други два палаткови лагера на гръцка територия убежище са намерили над 50 000 души в очакване да получат достъп до друга страна в Европа, но за момента са блокирани във финансово нестабилната ни южна съседка. Миналия месец в Пирея имаше протести против депортирането им обратно в Турция.

Бежански палатков лагерУсловията в лагерите не са добри, състоят се от пригодени бунгала или палатки, издигнати от военните. Около 2000 души са настанени в запустели след Олимпийските игри през 2004 година помещения, други 1300 са в помещението за пристигащи пасажери на старо летище в столицата Атина.

Местните жители недоволстват от приема на нови бежанци. Кметът на Мирсини Набил Морант е сирийски бежанец, женен за гъркиня и от 30 години споделя съдбата на хората от крайбрежния регион.

Бежански палатков лагер„Ние видяхме драматичното положение, в което бяха изпаднали тези бежанци – деца, които се давят в морето, изписаните тревоги на лицата им. Това не може да не те докосне“,  обяснява решението на Общинския съвет да предостави бунгалата за настаняване на нуждаещите се той. „Казахме на правителството: Вижте това място, ако искате го вземете, оправете го и ги настанете там“,продължава разказа Морант.

Животът в лагера е безопасен и безгрижен –  мъжете играят волейбол, децата си играят, майки простират пране, а млади жени са на плажа. Едно бебе е било родено тук и е вписано от Морант в местния регистър. Сирийците и иракчаните са прехвърлени там от  пристанището в Пирея, където акостират фериботите от островите в Егейско море.

Те са пристигнали на риск в Гърция с надеждата за нов живот, но сега са блокирани там и пътят им е спрян. Не се знае и докога ще чакат.

Сирийско семейство

„Трябва да тръгнем, да намерим място, на което да се установим, да работим, да учим“, споделя студентката от Дамаск Хеба Алгафер. Тя е пристигнала в претъпкана лодка с годеника си, а трафикантите са ги накарали да изхвърлят багажа си, за да освободят място за други.Двамата очакват прехвърляне в Швеция, където живее майката на мъжа. Бащата на Алгафер е останал в Сирия с учителската си професия.

Други разказват как бреговата охрана е стреляла по лодката им, за да я спука.

Кметът очаква селището да почне да се изпразва през есента, когато жените и децата, преобладаващото население на лагера, ще получат прием от страните, където ги очакват съпрузите им.
„Има някои по-възрастни граждани които ми казаха, че биха стреляли, за да се защитят, а сега същите тези хора ходят в лагера, за да носят полезни вещи за бежанците“, завършва разказа кметът

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …