Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / ЕК: България прави редовно нарушения в обществените поръчки

ЕК: България прави редовно нарушения в обществените поръчки

Европейската комисия оповести, че България допуска системни нередности с конкурсите за избор на фирми по обществените поръчки. Освен това и забавя плащането на еврофондовете.

Препоръките на ЕК са контролът в Агенцията за обществените поръчки и всички институции, които правят търгове по европроекти да бъде по-затегнат. В годините комисията неколкократно отправи специфични препоръки към правителството с цел коригирането на макроикономическите дисбаланси в страната.

От Брюксел съобщиха, че България е изпълнила едва една от петте препоръки за реформи получени от ЕК за 2015 година. Основно става дума за приемането на Закона за училищното образование.

Европейска КомисияВ резултат на това комисията излезе с три нови препоръки за страната, които очаква да бъдат изпълнени през тази и следващата година.

Първата е свиване на дефицита до 2017 година с 0.5 процентни пункта, което всъщност е средносрочната цел за постигане на балансиран бюджет през 2019 г.

Въпреки че има известен напредък в борбата с данъчните измами, от Брюксел настояват да се намали делът на сивата икономика и да се подобри събираемостта на данъците.

Едно от изискванията на ЕК е и до края на тази година сполучливо приключване на прегледа на банковите активи, пенсионните фондове и балансите на застрахователите. Засилването на банковия и небанковия надзор също е едно от важните условия.

Втората препоръка е в сферата здравеопазването. Изисква се подобряване на образователните услуги за ромите както и специални социални услуги за дългосрочно безработните и безработните младежи. Въпросът с критериите за определяне на минималната работна заплата също чака да бъде разгледан скоро.

Третата препоръка присъства от години в списъка за подобряване. Става дума за укрепване на капацитета на съдебната власт и подобряване на процедурите по търговска несъстоятелност.

Експертите на ЕК регистрират допускане на чести нередности в процедурите за обществените поръчки. Става дума за липса на административен капацитет, неефективни контролни механизми и постоянни съдебни жалби срещу търговете. Изглежда, че всичко това е довело до прекъсване на разплащателните работи от еврофондовете и финансови корекции.

Освен това се препоръчва подобряване на работата на Агенцията за обществени поръчки.

Еврокомисарят по бюджета Кристалина Георгиева ясно подчерта: „Електронната система за обществени поръчки засега дава само частични резултати. Недостатъците – липса на административен капацитет и слаби механизми за контрол, пречат на успешното усвояване на парите от Европейския съюз и влошават цялостната бизнес среда. Важно е това да се промени, за да може страната успешно да усвои 32 милиарда лева европейски фондове за периода 2014 – 2020 г.“.

На 17 юни 2016 г. препоръките на ЕК ще бъдат официално разгледани и одобрени на Съвет ЕКОФИН, като се очаква окончателно да бъдат приети от Европейския съвет на заседание на 28 – 29 юни 2016 г.

Поради факта, че България не е част от еврозоната, от препоръките не следват автоматично наказания за страната.

Въпреки това анализите сочат, че леко нарасналия държавен дълг не възпрепятства изпълняването на критериите за финансова дисциплина на Пакта за стабилност и растеж.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …