Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Марианската падина е в пъти по-токсична от най-замърсените места на планетата

Марианската падина е в пъти по-токсична от най-замърсените места на планетата

След изследване на ракообразни от дъното на Марианската падина, учените установиха, че най-опасните токсини са се натрупали в най-дълбоката точка на света.

Алан Джеймисън, учен от шотландски университет, каза: „Свикнали сме да мислим, че дълбоководните цепнатини са най-чистите кътчета на природата, недокоснати от човека. Крайно учудващо е, че там установихме толкова високи нива на замърсяване, каквито съществуват изобщо. Те са по-високи, отколкото в устието на двете най-замърсени реки в света – Ляохе и Чжуцзян”.

Марианска падина
Марианска падина, Източник: Wikipedia

Екипът от учените проведоха експедиция по време, на която събраха образци на микроби и ракообразни от дъното на Марианската падина и проби от водата на 7-10 км под морското равнище на Кармадек, в близост до Нова Зеландия. След проведените редица анализи на дълбоководните обитатели и взетите водни проби, учените установиха изключително високи нива на токсини, които причиняват рак и безплодие – полихлорирани бифенили и полибромирани бифенили. Двете вещества са открити с най-висока концентрация в събраните екземпляри от Марианската падина.

Най-дълбокото място в земната кора се оказва с 15 пъти по-токсично от Кармадек, както и в пъти по-замърсено от най-мръсните води на сушата и брегове, по които има активна промишлена дейност. Джеймисън смята, че макар и да бъдат изхвърлени отпадъци в световния океан, те няма просто така да изчезнат, а все някога ще достигнат дъното, където до голяма степен ще застрашат съществуването на животинските и растителните видове, обитаващи дълбоките места.

Макар до скоро Марианската падина да се смяташе за едно от най-чистите кътчета на планетата, недокоснати от човек, сега това не е така. Наличието на опасните токсини по дъното на падината са доказателство, че човек може да навреди и на организмите намиращи се на – 10 994 метра.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …