Валутни курсове за 25.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Даниел Митов: „Никой няма намерение да напада когото и да било“

Даниел Митов: „Никой няма намерение да напада когото и да било“

Външният министър Даниел Митов коментира пред БНТ, че ще се предприемат мерки за преодоляването на дисбаланса в Черно море, породен от струпването на руски военни кораби. Според Митов от НАТО трябва да бъде в готовност да се притече на помощ на всеки един от членовете в Алианса.

Конвенцията от Монтрьо все още е с активен статут що се отнася до наличието на военни кораби в Черно море. В текста се казва, че военноморските части на страни, които нямат излаз на Черно море, имат право да останат в акваторията до 21 дни. Министърът на външните работи заяви, че „Никой няма намерение да напада когото и да било.“.

На другия наболял въпрос, касаещ връщането на бежанците в Турция, Даниел Митов коментира, че споразумението между Европейския съюз и Турция е ратифицирано от страна на южната ни съседка, но все още не е прието от правителството. По повод на миграционния натиск, който има по южната граница на България, Митов успокои че той не се е увеличил.  „Трафикантите на хора имат своите мрежи от държавата на произход до финала. Необходимо е да се използва унищожаването на мрежите за постигане на по-високо ниво на интеграция в ЕС„, добави още министърът.

Даниел Митов
Даниел Митов, Източник Flickr / МВнР

Митов е на мнение, че трябва да бъдат изградени нови механизми, които ще подпомогнат по-доброто установяване на контрол върху бежанската вълна. За редуциране на миграционните потоци, е необходимо и инвестирането в институции, които ще отговарят за установяването на ред в страните, от които има най-висок наплив на хора към Европа.

Във връзка с търговското споразумение между Европейския съюз и Канада, външния министър подчерта, че „докато България и Румъния не получат визова либерализация за своите граждани, няма как да продължим по пътя на ратификацията на споразумението„. Митов също добави, че в рамките на един месец в България ще дойде канадска техническа мисия, която ще се занимава с въпросите по визовия режим, който има за български граждани.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …