Валутни курсове за 20.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Спорните промените в Закона за адвокатурата – за втори път внесени в парламента

Спорните промените в Закона за адвокатурата – за втори път внесени в парламента

Законопроекта предвижда установяване на монопол над дейността извършавана от юрисконсултите и счетоводителите.

Временно замразените поправки в Закона за адвокатурата отново ще се разглеждат в парламента. За първи път тези промени бяха внесени в началото на 2015 година, но така и не бяха разгледани и гласувани. Сред основните поправки е създаването на монопол на адвокатурата. Той ще има за цел да установи контрол дейностите, които се извършват от юрисконсултите и счетоводителите.

Промените във внесения законопроект бяха силно критикувани от бизнес средите и неправителствените организации. Според Българската стопанска камара поправките в Закона за адвокатурата имат лобистки характер, по тази причина трябва да бъдат оттеглен. При първото внасяне на законопроекта от Стопанската камара алармираха в Комисията за защита на конкуренцията, която пък от своя страна се обяви против промените, тъй като те биха причинили проблеми в правилата на конкуренцията.

Народно събрание
Източник: Wikimedia

Данаил Кирилов, вносител на законопроекта, каза: „Целта ни в никакъв случай не е да се установява монопол, а да се очертае ясна граница между адвокатската защита и всички други правни и квазиправни консултации“. Изказването му е по повод съмненията, че евентуалното приемане на промените ще доведе до превземане на дейността, извършвана от юрисконсултите и счетоводителите, от адвокатите. Кирилов коментира още, че ще бъдат направени промени и в точките, които постановяват санкционирането на професионалисти, упражняващи тази дейност, както. Като важна промяна ще бъде и преразглеждането на кръга от хора, които подлежат на подобна глоба.

Една от основните причини, поради които от правната комисия към парламента, отново извадиха законопроекта на светло е недоволството от страна на адвокатските колегии. Като ярко изразен пример могат да се дадат адвокатите от област Благоевград, които в началото на този месец преминаха към стачни действия. Причината за тяхното не явяване в съдебните зали по наказателни дела е заради бавеното на приемането на промените в Закона за адвокатурата.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …