Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Лидерите на 16 провинции в Германия въведоха лимит на мощностите от ВЕИ

Лидерите на 16 провинции в Германия въведоха лимит на мощностите от ВЕИ

Да бъде коригиран законът за възобновяема енергия с цел да се намалят разходите и да се контролира въвеждането на нови източници на „зелена енергия” се договориха премиерите на 16 провинции в Германия и Федералното правителство.

Стигна се до решение за лимит на мощностите, които се въвеждат всяка година, във ветропаркове на сушата. 2,8 гигавата или около 1000 ветрогенератора е новата квота.

Предвижда се и само част от електроенергията, произведена от новоинсталирани мощности, да бъде въвеждана в електопреносните мрежи на Северна Германия, за да се избегне претоварването им.

Вяртърна турбинаСлед края на преговорите германският канцлер Ангела Меркел коментира, че е изминат дълъг път, а премиерът на Саксония-Анхалт Райнер Хазелхоф определи постигнатите резултати като „пробив”. Договорени са 90% от спорните въпроси, според премиера на Бремен Карстен Зилинг.

Горната граница за енергия от биомаса е въпрос, важен за Бавария и остава все още нерешен. Друго решение в бъдеще време остава по проблема за разширяване на офшорни ветропаркове.

Различията могат да бъдат преодолени, смятат от правителството на Берлин и се надяват съгласуваните точки да бъдат одобрени на заседанията на кабинета до месец. Има надежди промените в закона да влязат в сила от догодина.

Секторът е във възход в резулат но щедрите субсидии, но това стана за сметка на повишени цени и затормозяване на електропреносната мрежа в страната. Около 1/3 от енергията за 2015 г. идва от такива източници, а планът е до 2025 година съотношението им да стигне до 45%. Но този график ще бъде изпреварен, ако сега не бъдат наложени ограничения, смята правителството на Меркел. Тази стратегия има и противници, които отбелязват, че ограничаването на ветропарковете ще доведе до заплаха за енергийните цели на страната в дългосрочен план, а много хора от сектора ще останат на улицата.

Правителството иска да премине от схема с гарантирано плащане към такава с аукциони, при която условията за конкуренция за повече. Така производителите на ток ще получат средства, ако са спечелили на търг.

Ограничението за соларни инсталации е 600 мегавата годишно.

Обекти с капацитет под 750 киловата ще получават финансова подкрепа, за да не се закуби интересът към монтирането на панели по покривите на жилищните сгради.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …