Валутни курсове за 24.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Калфин: диалогът между БСП и АБВ за обща кандидатура куца

Калфин: диалогът между БСП и АБВ за обща кандидатура куца

Заместник председателят на АБВ Ивайло Калфин коментира, че шансовете на Росен Плевнелиев за втори мандат, ако не се беше оттеглил, не са били големи. „Сигурно е положил много старание в петгодишния си мандат, аз се отнасям с уважение към тази институция, но мисля, че на България е необходим различен президент”, продължи дипломатично бившият социален министър.

Ивайло КалфинПлевнелиев е постъпил честно, като се е оттеглил от надпреварата, защото са започнали спекулации по този въпрос, дори куриозно е бил издигнат за кандидат, без да го питат, визира Калфин апела на Реформаторския блок за обща дясна кандидатура на сегашния президент. По повод вероятността за единна номинация за изборите на БСП и АБВ Калфин изрази съжаление, че диалогът между двете формации куца. „Медийният интерес към издигането на общ кандидат нараства и ние трябва да го оправдаем. Трябва да издигнем кандидата си не в края на август или през юли. Щом го обявим, ще можем да започнем кампания. Но първо трябва да седнем на масата и да видим дали е възможно”, допълни той.

Новият социален министър Зорница Русинова има дълъг опит в министерството.

„С нея работихме година и половина и мисля, че работихме много добре. Тя има нужда от известно време да огледа приоритетите. Това, което аз очаквам, е да продължи голяма част от започнатото, правили сме го в екип. Това е много тежък пост и се отнасям с много уважение към всеки, който се занимава с него. Трябва да седнеш на този стол, за да го разбереш”, коментира Калфин наследничката си на министерския пост. По повод спряната обществена поръчка на луксозни автомобили мнението му е, че не е прекратена скандално. Това е станало заради интересите на няколко фирми, които не са попаднали в нея. „При първата поръчка 6 марки коли можеха да участват, при втората са над 10. Да се говори за скандална поръчка и за луксозни коли – това не е сериозно просто”, завърши по темата политикът, като разясни, че не става въпрос за луксозни автомобили, а за такива, с които се пътува по много и извън града. Обект на подмяна били стари Опели, които са вече амортизирани и постоянно са в сервизите.

Калфин засегна и емоционалната страна на напускането си на министерството. „Не е заради министерското кресло. Бяхме започнали доста неща, които предстоеше през следващите месеци да дадат резултат, това ме правеше и пристрастен към работата ми в Министерството на труда и социалната политика. Резултатите също бяха видими. Аз бях представител в правителството на АБВ, така че се съобразявам изцяло с позицията на партията, моята работа в правителството беше комфортна. Аз имах добър диалог с премиера, с колегите ми, имах свободата да работя по начина, по който разбирам . Аз съм от хората, които обичат да се придържат към някакви правила”, завърши бившият министър.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …