Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Паритет на силите за референдума във Великобритания

Паритет на силите за референдума във Великобритания

По 41% имат двата лагера от гласоподавателите за предстоящия на 23 юни референдум във Великобритания за излизане от Европейския съюз. 13% не са решили как ще гласуват, а 4% изобщо нямат намерение да го направят, сочат данните от последно маркетингово проучване, проведено на 30 и 31 май сред 1735 души.

Поддръжниците на излизането от ЕС предвиждат въвеждане на миграционна политика, подобна на тази в Австралия, ако спечелят на вота.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън

и министърът на правосъдието Майкъл Гоув направиха общо изявление, в което казаха, че Великобритания има много културни, социални и икономически ползи от миграцията. Този процес трябва да продължи, но под контрола на държавата и да се следи какви хора влизат в нея. Разрешенията за живот в страната да бъдат на базата на езикови и професионални умения.

Пемиерът Дейвид Камерън, който е привърженик на оставането на Великобритания в ЕС, е обвиняван, че не е изпълнил обещанието си да ограничи броя на влизащите в страната.

Така 330 000 души са дошли на Острова през 2015 г., 184 000 от които са пристигнали от ЕС. Това прави въпроса за мигратите ключов във вота, защото са се увеличили евроскептичните астроения, провокирани от миграционния натиск.

Борис ДжонсънКамерън успя да договори с ЕС ограничаване на притока и осигуряване на определен тип социална помощ на дошлите от страни на Съюза, като заяви, че с това е свързан един от основните страхове на общесвеността.

Опонентите му смятат, че тази мярка няма да доведе до резултати, тъй като мигрантите са привлечени от по-високото заплащане във Великобритания и големите мигрантски общности.

Дарения за 8,2 млн. лири са получили кампаниите за напускане на ЕС, докато активистите за оставане в Съюза са с по-скромно финансиране.

Едрият бизнес на Острова подкрепя оставането в Евросъюза, защото се опасява, че при напускане много договори за доставки ще бъдат провалени, ще се затрудни наемането на чуждестранни работници и ще се увеличат разходите на фирмите.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …