Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Културното наследство от „местно значение” ще премине в ръцете на общините

Културното наследство от „местно значение” ще премине в ръцете на общините

Работната група, която трябваше да ревизира спорните поправки в Закона за културното наследство след общественото обсъждане между първо и второ четене в парламента, предлага съдбата на културното наследство от категория „местно значение” и по-ниска да премине в ръцете на общините.

Депутатите от комисията по култура и медии трябва да решат дали да подготвят текстовете за окончателно гласуване в пленарната зала.

Продължителен протест на експертната общност доведе до дебатите

Организацията „Форум културно наследство” смята, че прехвърлянето на оценките за намеси в ценни обекти в общините е предпоставка за корупция, натиск от евентуални инвеститори и конфликт на интереси, ако служителите бъдат изправени пред казус да санкционират европроект, подготвен от техния кмет.

Работната група е готова на компромиси, а становището за паметници от световно и национално значение ще остане в специализирания Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Принципът за мълчаливо съгласие, според който липсата на становище се смята за позволение, да отпадне, е новото предложение. Срокът на реакция от институциите да е между два и четири месеца, е препоръката на парламентарния сайт. Такова е и желанието на Сдружението на общините.

ЦаревецЗам.-министърът на културата Бони Петрунова, ръководителите на дирекция „Правна”, „Културно наследство” и „Инспекторат по опазването на културното наследство” в министерството, Сдружението на общините с представител Тодор Чобанов, както и вносителите на различните предложения, дошли да ги защитят, са участвали в работната група, която има задача да систематизира предложенията, дошли от общественото обсъждане.

От съществуващия щат в администрациите съгласно шестте планови икономически района – София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново и Плевен, ще се открият общинските звена. Те ще бъдат избирани от НИНКН и ще работят под методическото му ръководство. Има и нови идеи.

Предвижда се на недобросъвестните стопани да се налага санкция, но с размер вариращ между петнадесе и тридесет хиляди лева, не е ясно как това ще послужи като превенция за случаи като тютюневия склад в Пловдив, например, чието повторно изграждане би струвало много повече на собствениците.

Досега не е известно този механизъм да е сработвал.

Предвидена е глоба до 30 хил. лв. за поставяне, преместване или премахване на монумент без одобрението на министъра, предложението той да се изказва само за монументите със защитен статут отпада. Текстът, според който „премахване изцяло или частично” на недвижима културна ценност се разрешава единствено след становище на компетентните органи, ще отпадне от члена за съгласувателните процедури, защото до премахване на ценни сгради не би се стигало, ако собствениците и общините прилагаха другите членове и поддържаха сградите безопасни. В последните месеци станахме свидетели на обратните примери.

Арх. Дафина Барфончовска от „Форум културно наследство” е на мнение, че отпадането на тези четири думи от формулировката на закона ще го отвори за тълкувания, които ще доведат до злоупотреби.

Арх. Йорданка Кандулков от „Форум културно наследство” коментира, че реформата тръгва в погрешна посока и скоро това ще се разбере. За всяко нещо общинските служители ще се наложи да пътуват до НИНКН, ако липсват дигитализирани и осъвременени архиви. Над 20 хил. паметника, които нямат категория или режим на опазване, ще останат на грижите на института.

Вили Лилков от Реформаторският блок също е на мнение, че реформите няма да сработят. Затова, от името на експертите, той внесе алтернативни предложения.

Иван Иванов от Реформаторския блок, който е сред вносителите на оригиналния законопроект, е на противното мнение и застъпва тезата, че макар да има известни опасения за корупция, реформата е необходима. Той изтъкна аргумента, че във Велико Търново, откъдето е депутат, десетки сгради тънат в разруха и очакват становища от НИНКН, които се бавят. Най-добре би било териториалните звена да са на подчинение на института, а не на общините, смята той. Главен противник на това, обаче, е Министерството на културата с мотива, че няма средства за поддръжка, допълни Иванов.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …