Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / КТБ и Богомил Манчев, основните виновници за финансовия крах на ТЕЦ „Марица – изток 2“

КТБ и Богомил Манчев, основните виновници за финансовия крах на ТЕЦ „Марица – изток 2“

От три години насам ТЕЦ „Марица – изток 2“ плаща в пъти по-висока сума от останалите емисионни централи. Тъй като тази централа произвежда най-много мощност от въглища, респективно следва и тя да изхвърля най-високо количество на въглероден диоксид в атмосферата. От държавната топлоелектрическа централа за периода 2013 – 2015 плащат над 30 млн. евро повече, за квоти за въглеродни емисии, от останалите две частни централи – „Ей И Ес Гълъбово“ и „КонтурГлобал Марица – изток 3“. В този период „Марица – изток 2“ плаща дължимото на своите доставчици в лицето на Корпоративна търговска банка и дружества, част от енергийната група на Богомил Манчев.

За квотите

През 2005 години бе създаден така наречения въглероден пазар в ЕС, чиято основна цел е да намали вредните емисии, които попадат в атмосферата. С учредяването му се откриха и „квотите“, които пък са замислени като регулатор на количеството на CO2, който се отделят от големите горивни инсталации. Същите са задължени да купуват квоти за всеки тон въглероден диоксид. Всяка квота, както всичко останало на пазара, си има своя цена. През юли 2013 Европейският парламент реши да увеличи заплащането.

Купете си квоти на брой – „най-изгодните“ цени на пазара

Покупката на квоти е често срещано явление извършвано и от останалите централи, които купуват от търговци на едро. Бизнес партньорите, които обаче си намира, държавната централа, продават значително на по-висока цена, от тези които са предлагани на частните ТЕЦ-ове. На търга, обявен от „Марица – изток 2“ в края на 2012, малко преди поскъпването на квотите, две кандидатури се отличават – тази на КТБ и великобританската фирма „NVL“ ltd. С малко по-ниска оферта, добре развиващата се по онова време банка, печели правото да продава емисионни квоти на централата. „Изгодното“ предложение на КТБ включва по 1,80 евро под формата на надценка на всяка купена квота. Марица ИзтокЕвропейската енергийна борса в Германия през 2013 продава „правата“ за изхвърляне на СО2, на стойност 4,34 евро на брой. Според бизнес отношенията между българската електроцентрала и Корпоративна търговска банка, ТЕЦ-ът плаща 41% от цената на една квота само като комисиона на банката. В този период нормалните нива на надбавка при покупко-продажба на емисионни квоти варира между – 0,10 и 0,30 евро на брой. Още с финализирането на сделката, от „Марица – изток 2“ правят фатална грешка, купувайки 10 млн. квоти, които ще са и необходими за 2013 и 2014 година.

В началото на 2015 година, когато е фактическия фалит на КТБ, ТЕЦ-ът отново е в първоначалната си позиция – без продавач на квоти. „NVL“ ltd., която през 2012 е изместена от банката на Цветан Василев, предлага по-изгодна оферта от преди. Комисионата, която иска тя за набавянето на квоти е само 1,35 евро. Според отношенията по сделката, британската фирма трябва да снабди централата с 5.5 млн. от необходимите права, а ТЕЦ-ът от своя стана трябва да заложи приходите, които се очаква да получи от продажбата на ток по два други договора с дружествата „Енергийна финансова група“ и „Аркадия сървис“, за които в последствие се разбра, че трансферират парите към “NVL“ ltd. И трите участници от страна на продавача обаче са от компаниите на бизнесмена Богомил Манчев.

Изпълнителният директор на „NVL“, Нели Беширова, която също така ръководи и „Риск инженеринг“ АД, каза пред вестник „Капитал“, че цените които предлагат на „Марица – изток 2“ не са високи, тъй като в надценката, която централата плаща влизат и разходите на „NVL“ придобиването на квотите. Последният подписан договор между фирмата доставчик и ТЕЦ е от ноември миналата година. От фирмата посочват, че след подписването на документа, те започват да купуват и правата на по-високи цени, което довежда до загуби на фирмени капитали.

Виж също

Трафик камери

Катаджии и камери ще дебнат побеснели шофьори по пътя към морето

Като мярка за справяне с трафика през лятото, породен от големия наплив на автомобили към …