Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Конституционният съд ще гледа прехвърлянето на партидите от частните фондове в държавното осигуряване

Конституционният съд ще гледа прехвърлянето на партидите от частните фондове в държавното осигуряване

Министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че министерство ще оттегли промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с възможността за изплащане на втора пенсия.

Текстовете, които даваха възможност пенсионерите да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове към държавното осигуряване, ще отидат за разглеждане от Конституционния съд.

От застрахователния бранш алармираха, че се създава опасност наследниците на осигурените да не могат да получат натрупаните по сметките им пари.

От Реформаторския блок квалифицираха намерението като най-голямата кражба в държавата след КТБ”, още като научиха за него.

В Универсалните пенсионни фондове да се създаде общ пул, при който правото на собственост върху натрупаната в индивидуалната партида сума се заменя с правото на получаване на съответния вид пенсия, гласяха качените за обсъждане в сайта на Министерството на финансите промени в Кодекса за социално осигуряване.

Въвежда се и наследяване по общия ред на Закона за наследството на средства по партидите на починали осигурени лица. Обсъжданията за втора пенсия да се водят от експерти на Министерството на труда и социалната политика, предложи Горанов. Промените предвиждат осигурените лица да могат да изберат институция, която ще им плаща пожизнената пенсия съответно със срочната пенсия в гарантиран размер на всяко пенсионноосигурително дружество, което, на базата на лицензията си, да може да извършва дейност и във фаза изплащане.

Владислав ГорановМотивите да се създават страхове у гражданите, като се коментира превратно темата, водят към друга цел, която преследват противниците на промените в закона, коментира Горанов и продължи мисълта си, че проблемът, който всъщност се премълчава, е в конкуренцията между първия и втория пенсионен стълб. Противоречието е в това, че пенсиите от втория стълб не надграждат тези от първия, а в 28% се заместват. Всеки гражданин, роден след 1960 г, и избрал да се осигурява в ДОО, а допълнителна пенсия от Универсален пенсионен фонд, ще получи намаление на пенсията от ДОО с 28% при равни други условия. Това намаление трябва да бъде заместено, допълнено и надградено от капиталовия модел, обясни министърът. Целта на предложените промени е да се избегне изтеглянето наведнъж от някои лица на цялата сума по втората пенсия, а по този начин ще останат на гърба на държавата. Промени в Кодекса за социално осигуряване, които засягат самите пенсионно осигурителни дружества, ще бъдат предложени все пак от Министерството на финансите. Ще се изисква пенсионните осигурителни дружества да имат гарантиран капитал от 7 400 000 лева, а дружества, които ще управляват срочни пенсии с променлив характер и осигурителни вноски, да притежават капитал от 5 000 000 лева.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …