Валутни курсове за 01.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Сключихме договор с Румъния за изграждането на още един газопровод под река Дунав

Сключихме договор с Румъния за изграждането на още един газопровод под река Дунав

България и Румъния сключиха договор за изграждането на газопровод, който ще бъде резервен и ще минава под Дунав. Проектът за газопровода е част от плана за междусистемно  свързване системите, които пренасят газ.

На 30 май 2016 година, представителите на газопреносните оператори, подписаха договора. От румънска страна са избрани за изпълнител на проекта „INSPET“ АД и дружеството “HABAU PPS Pipeline Systems” OOД.

Новоподписаното споразумение се явява продължение на сключено такова през април 2016, за изграждане на основния газопровод под река Дунав, между българския оператор „Булгартрансгаз“ ЕАД и С.Н.Т.Г.Н. „Трансгаз“ АД от румънска страна. За подписването на този договор бяха проведени необходимите процедури по ЗОП от наша страна.

ГазопроводСлед малко над 7 месеца (214 дни) е предвидено да приключи изграждането на резервната система за пренос на газ. Първоначалната дата, от която започва обратното броене за завършването, е първия ден в който се открият строителните площадки в България и Румъния до подписването на Констативен акт обр. 15 у нас и протокол за приемане в северната ни съседка.  Според заложените числа в проекта, газопроводът ще бъде с дължина 2.1 км, а максималния капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м. за една година.

Благодарение, на активната работа по изграждането на интерконектори за разширяване и обновяване на газовата система и разработването на добива на природен газ на местно ниво, със страните, с които граничим, ще си подсигурим енергийната сигурност за доставки в държавата.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …