Валутни курсове за 08.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Близо до Вас / Коритото на Янтра във Велико Търново ще бъде почистено

Коритото на Янтра във Велико Търново ще бъде почистено

След обстоен оглед на коритото на р. Янтра, настоящият кмет на Велико Търново Даниел Панов заедно с експерти от „Напоителни системи” подеха инициативата за почистване на една от атракциите на града. Става дума за участъка с дължина 2 километра – от въжения мост в кв. „Асенов” до тунелите под главния път Русе – Свиленград.

ЯнтраПреди да започнат работите по почистването, до края на другия месец ще бъде осъществено геодезично проучване и заснемане на територията с помощта на лодка. Резултатите, получени след изследванията ще дадат ясна представа и основа на проекта. В осъществяването му са заложени два основни фаза. Първият етап е подобряване на проводимостта – предвижда се изгребване на наносите по течението и покрай бреговете. Вторият етап ще включва изграждането на габиони на някои места, които ще бъдат определяни по време на самото геодезичното проучване. Предполага се, че финансирането по проекта ще бъде отпуснато от републиканския бюджет.

Много хора, живеещи в непосредствена близост до речното корито ще са облагодетелствани, тъй като едно наводнение би заляло цялото им имущество.  Инициаторите организираха обиколка на целия квартал „Асенов“, а кметът на града се срещна с тамошните жители. Те му благодариха за указаната подкрепа и за изразиха пълното си съгласие по въпроса с почистването на реката.

Старата столица на Бъкгария – Велико Търново ще се погрижи за реката, намираща се в центъра на града. По проекта за почистване на 2-ву километровия участък се включва кемтът на Велико Търново – Даниел Панов и експерти от „Напоителни системи”. Проектът включва два основни етапа, резултатите, на които ще начертаят рамките на проекта. Финансирането се очаква да дойде от републиканския бюджет. Очаква се в най-скоро време инициативата да започне.

Виж също

Варна

Без изненади в конкурса за главен архитект на Варна

Заемащият длъжността главен архитект на Варна Виктор Бузев очаквано спечели конкурса за длъжността, след като …