Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Бившата гара Мадара се превръща в музей

Бившата гара Мадара се превръща в музей

Всички знаем къде се намира прочутият Мадарски конник.

За експлоатация от Регионалния исторически музей в град Шумен, от общината поискаха да им бъде разрешено разпореждането и управлението върху бившата ЖП гара в село Мадара.

Доскоро сградата на гарата е била по опеката на Държавното предприятие „Национална компания Железопътна инфраструктура“. Самото предприятие е закрито през  далечната 2002 г.

Мадарски конникОказва се, че небезизвестният Мадарски конник се намира в непосредствена близост до гарата, което автоматично я превръща в изключително подходяща за различните мероприятия на. Затова правителството е взело решение за промяна на статуса на гарата от публичен в частен имот.

Община Шумен изиска от правителството да й бъде предоставена бившата ЖП гара в село Мадара. Всъщност поискана сграда ще „попадне в ръцете“ на Регионалния музей в областния град.  Основните причини са конкретно свързани с архитектурната забележителност „Мадарски конник“ и близостта й със сградата, която я превръща в много подходящо място за провеждане на мероприятията на музея.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …