Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Повишаване на ДДС с 1% повлече цените нагоре в Гърция

Повишаване на ДДС с 1% повлече цените нагоре в Гърция

От 1 юни ДДС в южната ни съседка стана от 23 на 24%. Това веднага оказа влияние на цените на стоките и услугите и се забелязва увеличението им.

Туристическите цени също ще тръгнат нагоре, след като е премахнато и облекчението на данъка за 11 острова.

ГърцияНа Сирос, Тасос, Андрос, Тинос, Карпатос, Милос, Скирос, Алонисос, Кеа, Андипарос и Сифнос ДДС се изравнява с този на всички други стоки и услуги и става от 16 на 24%.

Очаква се този ход да вкара в хазната допълнително 2 млрд. евро, но от друга страна той е нож с две остриета, защото почти сигурно е, че потреблението ще се свие. Икономиката рязко ще пострада, което ще увеличи проблемите на и без това затъналата в дългова криза Гърция.

От 1 януари 2018 година се задава и по-висока хотелска такса за престой, а от началото на следващата година се вдига таксата за стационарни телефони. Единствено токът и водата са пощадени от увеличението, защото в тези сектори ставката на ДДС остава непроменена.

Стоките от първа необходимост обаче ще поскъпнат

Същата тенденция ще последва и цената на горивата. Магистралните такси, кабелната телевизия, дори кафето, ще повишат цената си.

Малката утеха за гърците е запазването на досегашните цени на традиционните за страната продукти като зехтина, маслините и сирената.

Министър-председателят Алексис Ципрас обвини Международния валутен фонд за всички несгоди, причинени на сънародниците му, и изрази недоволство, че не са се съобразили с повечето мерки за икономии, които правителството е предложило.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …