Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Коалиционните сили, начело със САЩ, навлязоха във Фалуджа

Коалиционните сили, начело със САЩ, навлязоха във Фалуджа

Съединените щати се опитват да отнемат от Русия заслугите в борбата срещу „Ислямска държава”, коментират в руските медии. Полковник Стив Уорън, говорител на Пентагона, обяви в Багдад, че иракската армия, подкрепена от коалиционните сили, ръководени от САЩ, са атакували и навлезли в град Фалуджа от три страни.

Той е важна стратегическа позиция и се контролира от джихадистите от 2014 г. Подготвя се щурм на сирийския град Ракка, който е „столицата” на „Ислямска държава”. Борбата срещу групировката може да се поведе и на трети фронт – околностите на Мосул в Ирак, но засега това направление остава второстепенно, въпреки че на по-късен етап ще придобие първостепенна роля.
ХомсСраженията там са най-вече между кюрди и местни милиции, но боевете са позиционни, не носят стратегическо предимство и засега щурмът на града е само план. Четвърта цел на съюзниците са сирийските градове Палмира и Хомс. Тук срещу ислямистите противостоят сирийски войски, подкрепяни от руска авиация. Целта е да не се допусне контраатака на групировката към Палмира. Руското участие на този фронт постави Русия във водещо положение в антитерористичната коалиция, а в САЩ се засилиха критиките на републиканците към президента Обама, който не отстоявал главната роля на американците и не можел да се справи с положението.

С превземането на Фалуджа и Рака балансът на влияние може да бъде възстановен и САЩ – отново върнати начело в бойните действия срещу ислямистите. Президентът Обама ще се постарае да не пропусне този шанс, който е и в полза на неговата партия, като се имат предвид приближаващите избори. А войната в Сирия е и „мерене на мускули” в глобалната борба за надмощие на полето на енергийните ресурси, тъй като районът е богат на нефтено-газови находища.

РаккаКъм момента разположението на силите е такова, че сирийската армия, подпомагана от руските сили, почти напълно контролира петролните полета Джизел и Шаер край Палмира. В района се формира войскова групировка, която да осъществи атака към провинция Дейр аз Зур. Ако бъде осъществена, офанзивата на американските части срещу Ракка няма да има голямо военно-стратегическо значение за правителствената армия на Сирия, защото не в Ракка, а в Дейр аз Зур са петролните находища, които са в ръцете на джихадистите. Властите в Дамаск не обръщат голямо внимание на атаката срещу Ракка, защото Асад няма средства, за да се намеси, от една страна, а от втора, Сирия смята, че усилията на САЩ и кюрдите в тази посока ще претърпят неуспех.

От сирийския Генерален щаб стигат дори по-далеч – те твърдят, че имат достоверна информация, потвърдена от разузнавателни действия с дрон, че става дума за една голяма заблуда и в околностите на Ракка няма никакво струпване на „значителни сили”. Стратегията на Русия и Сирия е насочена освен към неутрализиране на бойците от групировката, и към превземане на икономически изгодни територии с петролно-газови полета и инфраструктура, като по този начин отслабват ресурсните възможности на „Ислямска държава”.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …