Валутни курсове за 26.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Калифорния: Десет души са ранени при неуредици между неонацисти и анархисти

Калифорния: Десет души са ранени при неуредици между неонацисти и анархисти

Прочният кръг, в който се въртят привържениците на неонацистките, анархистките и антифашистките организации не спира

В Сакраменто, Калифорния се разрази сериозен сблъсък между демонстранти, части от неонацистко, антифашистко и анархистко движения. Ранени при безредиците са десет души.

Хората, отнесли рани от нож са във възрастовия интервал между 19 и 58 години. Измежду пострадалите има една жена, а останалите са мъже. Съобщава се още, че има потърпевши с опасност за живота, а броят им надхвърля двама.

Сблъсъците

Местният вестник „The Sacramento Bee“ (Дъ Сакраменто Бии) дава информация, относно стеклите се обстоятелства.  Всичко започнало с това , че около 25 неонацисти, на които предварително е било разрешено да покажат своят глас и да протестират пред сградата на щатския парламент, са били „атакувани“ от други групи, но този път хора, борещи се в контрапротестите. Други 150 души, включително анархисти и антифашисти. Всички привърженици кой на неонацистите, кой на антифашистите – са се сблъскали жестоко. Органите на реда все още нямат информация точно от коя „група“ са пострадалите хора.

Инициативата за създаване на самото събитие бе организирана от антиимигрантската организация „

Traditionalist Worker Party
Traditionalist Worker Party, Източник: tradworker.org

„(TWP). През изминалата 2015 година TWP бе сформирана и то като политически поддръжник на „Traditionalist Youth Network”, която пък на свой ред е организация, разпространяваща национализъм, сред ученическото и студентското съсловие.

По-рано тази година, отново в Калифорния бяха организирани подобни демонстрации, които завършиха със сблъсъци между привържениците на „борещите се срещу цветнокожите“ Ку-клукс-клан и контрапротестиращи. Равносметката от края на злощастните събития е – намушкани трима души. 

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …