Валутни курсове за 16.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Италия детронира шампиона Испания след много силна игра, а Англия се сгромоляса

Италия детронира шампиона Испания след много силна игра, а Англия се сгромоляса

В осминафинален сблъсък от ЕВРО 2016, достоен за финал, отборът на Италия победи с 2:0 Испания и така след две поредни титли иберийците се прибират рано-рано у дома.

Головете на „Стад дьо Франс” отбелязаха Джорджо Киелини в 33-та и Грациано Пеле в 90-та минута.

Скуадра адзура игра много силно, постоянно притискаше съперника, създаде много голови положения и неутрализира устрема на шампионите.

Победата бе и сладко отмъщение след загубите през 2008 и 2012 г.

Италианците нямат време за отпускане, защото още в следващия мач ще се изправят срещу световния шампион Германия.

Испанците стартираха в познатия състав. Давид Силва, Алваро Мората и Нолито действаха в нападение. Висенте дел Боске заложи и на Сеск Фабрегас, Серхио Бускетс и Андрес Иниеста. В атака за италианците бяха Едер и Грациано Пеле, а в защитата се разпореждаха Андреа Бардзали, Леонардо Бонучи и Джорджо Киелини.

Леонардо Бонучи
Леонардо Бонучи, Източник: Instagram / bonuccileo19

Момчетата от Ботуша по-бързо се ориентираха на мокрия терен и намираха лесно път към противниковата врата. Още в началото Флоренци елиминира Жорди Алба и центрира, но ударът на Пеле с глава не бе точен. В 6-та минута Едер бе изпуснат на дъгата на наказателното поле и можеше да отправи удар, но топката бе блокирана. Последва контраатака и де Роси загуби топката пред наказателното си поле, но испанците не успяха да се възползват.

Де Хеа трябваше да се намесва в 8-та минута и изби топката в корнер след удар на Пеле с глава. В 11-та Едер стреля ефектно със задна ножица, но неуспешно. В 19-та испанците отправиха първия удар чрез Фабрегас, но топката срещна крак на защитник. В 25-та Пароло опита удар с глава, но топката мина встрани от вратата.

Испанците организираха скоростна атака в 28-та минута, но Бонучи се намеси след центриране на Алба. Иниеста стреля след корнера, но Буфон не бе затруднен. В следващата минута Рамос замалко не си отбеляза автогол. В 33-та Едер стреля от пряк свободен удар, де Хеа спаси, но топката се насочи към Киелини, който от два метра я насочи в мрежата за 1:0. Италианците продължиха да действат бързо, разнообразно и изненадващо и подлагаха на сериозен натиск отбраната на шампионите. В 45-та минута Джакерини нахлу по левия фланг, отправи се към дъгата и нанесе фалцов удар, но де Хеа вимаваше и изби.

Дел Боске потърси решение в атака, като замени Нолито с Ариц Адурис на почивката. В 46-та минута Пике се намеси и изби в корнер центриране на Флоренци. В 49-та Мората не успя да елиминира Буфон и насочи топката в ръцете му. Киелини спаси своите в 51-та минута, като се намеси пред голлинията. Малко след това Фабрегас действа находчиво в наказателноот поле, но Силва не можа да върне паса. В тези минути иберийците реализираха превъзходство, но италианците пропуснаха да удвоят чрез Едер в 55-та минута, който надбяга Пике и се озова сам срещу вратаря, но уцели краката на де Хеа. В 62-та стражът не бе концентриран при центриране отляво, но нямаше кой да нанесе завършващ удар.

Испанците атакуваха светкавично в 70-та минута и Адурис стреля фалцово от 20 метра, но извън вратата. В 71-та Рамос стреля, но над гредата. В 76-та италианците не успяха добре да изнесат топката, но Адурис не се ориентира правилно и не остави на Васкес зад себе си. Иниеста все пак отправи силен удар след центрирането, но Буфон се намеси. В следващата минута и Пике пробва да го изненада, но вратарят бе на мястото си.

В 81-та Силва центрира към Адурис, но той бе блокиран от защитниците. В 85-та Инсиние отправи бомбен шут от 23 метра, но де Хеа спаси. В следващата минута Силва подаде на Педро, но топката се отклони от Бардзали и италианците се спасиха.

В 87-та Тиаго Мота реши да изпробва дали съдията Джунейт Чакър разбира правилата на бокса и отправи удар с юмрук в лицето на Васкес, но си спечели само жълт картон. В 89-та Пике бе отчаян от отличния в този мач Буфон и не успя да реализира. В последната минута Грациано Пеле оформи крайния резултат, след като реализира от пет метра центриране отдясно отбилата се от рикошет топка.

Така се сложи точка на този двубой и европейският шампион сдаде титлата.

Исландия победи сензационно Англия и се класира за четвъртфиналите

На „Алианц Ривиера” в Ница зрителите станаха свидетели на голямата изненада в осминафиналите, сътворена от бойкия състав на Исландия, който победи далеч по-именития си съперник от Англия с 2:1.

Мачът започна отлично за „Трите лъва” и още в четвъртата минута те получиха възможност да изпълнят дузпа, след неразчетено действие на Халдорсон, който фаулира Стъридж в наказателното поле. Рууни отбеляза за 1:0, но радостта на англичаните бе много кратка, защото в 6-та минута Рагнар Сигурдсон успя да изравни. В 18-та минута целият футболен свят бе шокиран, когато след удар по земя на Колбейн Ситгорсон резултатът се обърна на 2:1 за исландците.

Англичаните бързо се отърсиха от шока и наложиха натиск. В 27-та минута Хари Кейн стреля от воле, но вратарят Халдорсон спаси. В 30-та Деле Али падна в наказателното поле и англичаните претендираха за дузпа, но съдията не отсъди. Седем минути по-късно Кейн центрира, но Смолинг не успя да засече добре високата топка.

През второто полувреме, противно на очакванията, англичаните изпаднаха в безпътица и не можаха да организират натиск. Исландците дори можеха да отбележат нов гол, но ударът от задна ножица на Сигурдсон уцели Харт и не влезе. Ходжсън вкара Джейми Варди на мятото на Стърлинг. В 66-та минута Кейн стреля от 40 метра, но неточно. В 69-та и Варди се отчете с пропуск. В 78-та пак той центрира към Кейн, но ударът му бе слаб и вратарят улови. В 83-та исландците пропуснаха да довършат съперника. Гунарсон се измъкна и се озова в отлична позиция за гол, но Харт се намеси. Така исландците записаха една от най-престижните си победи и изпратиха у дома гордите англичани, а на четвъртфинала ще играят срещу домакина Франция.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …