Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Йоско изкарал половината си присъда в частна клиника

Йоско изкарал половината си присъда в частна клиника

Йосиф Йосифов, по известен като Йоско е прекарал 2 години и половина в частната клиника „Токуда“ в София. Този период е почти половината на присъдата, която той получи за шофиране в нетрезво състояние, което доведе до смъртта на двама души.

Това стана ясно от разследване на Би Ти Ви. От телевизията също така подадоха си сигнал за нарушението извършено от затворника, което доведе до неговото връщане в Казичене и сложи началото на проверка от страна на Министерството на правосъдието.

Престъпник като по учебник

Досието на Йоско е толкова дълго и многообразно, че той може да влезе в учебниците на полицията. Убийствата, за които е осъден не са първите му провинения, за които е бил следствен. Неговото име се свързва с трафик на наркотици, оръжия и бели робини. Йосифов също така е пряко свързан с политическите активисти на БСП – Сливен. Още през 2004 година след убийството на Косьо Самоковеца, от полицията разследваха Йоско, тъй като имаше доказателства, че той е поддържал връзка с изпълнителя на поръчката. За нито едно от тези престъпни деяния Йосиф Йосифов не получи присъда.

Най-после осъден

Със 180 км/ч и 2,6 промила алкохол в кръвта, Йоско се блъсна в бус през март 2011. Това доведе до фаталния край на двама души, а други двама пострадаха тежко. На първа инстанция съдът прати за 8 години Йосифов в затвора, но на по-горно ниво не потвърдиха присъдата. Така убиецът на двама души и разследван за широк спектър от престъпление се оказа, че трябва да лежи 6 години и то в затворническото общежитие в Казичене. По време на процесът подсъдимият се яви в инвалидна количка и становище от експерти, че в следствие на катастрофата той е получил трайни увреждания, които са и причината да не може да стои изправен повече от 15 минути. По-късно в процеса това се явява и като защитна стратегия – адвоката иска условна, защото Йоско е получил своето наказание под формата на парализа.

Как минават първите години от присъдата?

Присъдата на Йосифов влиза в сила от лятото на 2013 година. За изненада обаче, той не отива в затвора, а в болница за лишени от свобода. От края на юли той прекарва два месеца в затворническото общежитие, а след това неочаквано се оказва в частната клиника „Токуда“, където фактически остава до края на април 2016 година. През този период Йосифов претърпява и операция, която пък довежда до многократни настанявания в неврохирургията и рехабилитацията. След сигнала на търговската национална телевизия Йоско е върнат в Казичене.

Проверките

Йосиф Йосифов
Йосиф Йосифов, Източник: МВР / Интерпол

За грешката допусната при отсъствието на Йосифов от Казичене, заместник министърът на правосъдието Красимира Филипова, коментира „Независимо от здравословното състояние на един човек, няма как той две години и повече да е извън мястото, където му е разпоредено да си изтърпява наказанието„. Тя още добави, че за преместването на човек, лишен от свобода, във външно заведение трябва да бъде получено разрешение от директора на затвора, което разрешение в този случай е дадено. Освен това лекуващият лекар в затворническата клиника трябва да назначи определена процедура или процедури, които следва да бъдат извършени на затворника извън стените на мястото, където излежава присъдата си. Първоначалното назначение, което Йоско получава е посещение под охрана в болница, с цел рехабилитация. Неочаквано обаче неговият лекар сменя мнението си по въпроса. И така Йосифов се озовава за постоянно в „Токуда“.

По думите на Филипова в Казичене се провежда разследване по този случай, както и за наличието на корупционна схема. Също така са установени и сериозни нарушения във вътрешния ред на затвора. Относно лекаря, който е пуснал Йоско извън стените на затвора, също се провеждат проверки от Агенцията за медицински одит. Те ще трябва да установят легитимността на документите. На въпроса, кой е плащал двете години в „Токуда“ Филипова коментира, че Йосифов е плащал сам престоя и медицинските грижи и интервенции.

Мнението на пострадал

Ангел Митов, полицай от Съдебна охрана (по онова време), е един от ранените при забилия се брониран джип, управляван от пияния Йоско. Пострадалият разказа, че по време на съдебните процеси се е налагало и той да е от служителите, които водят подсъдимия в съдебната зала. Митов още обясни как Йосифов, който след катастрофата бил само със спукан пикочен мехур се явявал на делата в инвалиден стол и бронежилетка, най- вероятно притеснен за живота си. Според бившия полицай, Йосифов ще е поредната мутра с пари, която ще се измъкне от закона.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …