Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Испания: След проведените избори страната се намира в пълна безизходица

Испания: След проведените избори страната се намира в пълна безизходица

Може Народната партия да е спечелила гласовете на испанците, но трудното тепърва предстои

Макар, че вчерашните парламентарни избори не бяха толкова успешни за него, настоящият премиер на Испания и лидер на Народна партия Мариано Рахой заяви гласно, че той е човекът, който трябва да получи и заслужава правото да бъде министър-председател на кралството.

В неделя на испанските граждани им се наложи отново да направят своя избор – сформирани бяха повторни безпрецедентни избори. Основната причина за това е неуспехът на партиите, отчетен през декември месец миналата година. Става дума за това, че нито една от партиите, съществуващи в Испания не можа да извоюва мястото, за което се бори в парламента.

Пряко свързаните преговори за съставяне на единна партия се проточиха прекалено дълго. Цели шест месеца никой не поде инициативата за съставяне на едно ново и здраво правителство. Това на свой ред подтикна страната да направи своя втори избор. И така на 26-ти юни испанците решиха своето бъдеще.

1, 2, 3 – кой се увенча с челните позиции

При тези парламентарни избори, валидните бюлетини бяха 99.8 на сто. Резултатите показаха, че Народната партия на Рахой печели най-голямо мнозинство. Благодарение на извоюваната победа, лидерът ще може да прати в парламента 137 от своите хора. Има една малка подробност – те ще бъдат допуснати до 350-членната долна камара, които са доста далеч от 176-те места, които можеха спокойно да му осигурят самостоятелното управление над страната. Това автоматично означава, че за да сформира едно стабилно правителство, Рахой е принуден да търси помощ от другаде, намирайки подходящите коалиционни партньори.

С думите „Спечелихме изборите и настояваме за правото да получим правото да управляваме„, Рахой ясно заяви, че оттук насетне е ред на Народната партия да се развихри и да покаже на всички на какво е способна.

85 от своите депутати, в парламента ще настани лидерът на социалистите Педро Санчес. Макар и заели второ място, социалистите заявиха, че тяхната организация може да се гордее с факта, че от Левицата – именно те са се справили брилянтно на тези избори.

Коалицията „Унидос подемос“ заема т.н. трета позиция. Тя ще бъде представлявана в новия парламент от 77 депутати. Лидерът на „Унидос подемос“ Пабло Иглесиас заяви, че получените резултатите никак не удовлетворяват съпартийците му, тъй като те са си представяли съвсем друг развой на събитията.

Непосредствено след нея се нарежда коалицията „Сиудаданос“ – а 32-ма ще бъдат нейните представили във върховната власт.

Положението със сформиране на управляващата коалиция може да се проточи доста напред във времето, тъй като е съвсем нормално процесът на преговаряне да бъде тромав.

Кой с кого ще се коалира

Мариано Рахой
Мариано Рахой, Източник: Wikimedia

При постигане на съюз между „Народната партия“ и „Сиудаданос“, това ще осигури цели 169 депутати. Все пак всичко е на теория и следователно, при едно теоретично коалиране на двете партии, е напълно възможно това да им донесе цели шест позиции, идващи от регионални партии. Те на свой ред идват от Страната на баските и Канарските острови. Алберт Ривера лидер на „Сиудаданос“ заяви, че всеизвестният факт, че самата Народна партия всячески искаше Рахой да не оглавява лидерското място, е напълно възможно да се получи една добра коалиция с нея.

Преди гласуването да стане реалност, самият Рахой предпочиташе и смяташе за редно „да играе“ на едно със социалистите. Със своите 222 депутати, това пренареждане щеше да донесе една по-голяма стабилност за всички. Въпреки това главнокомандващият социалистически настроените твърди, че подобни варианти са абсолютно изключени. Вярно или не –  вчера той даде да се разбере, че всички депутати, принадлежащи към неговата партия ще бъдат изцяло насочени към реализирането на общото благо на испанците.  

Хипотеза или действителност ще изберат управляващите

Хипотетично, при положение, че Рахой не успее да си набави нужната за него подкрепа от страна на от дясно-центристките партии или от социалистите, той е свободен да потърси такава в лицето на неговите 137 депутати. Това е нож с две остриета, тъй като лидерът трябва да е абсолютно сигурен в гласовете на своите хора от Сиудаданос“. Казано с други думи – Рахой трябва да бъде убеден, че членовете на партията му, оттук нататък няма да гласуват вот на недоверие срещу него.

На теория осъществимо, но на практика почти невъзможно е положението, при което гладко биха се коалирали всички леви сили. В такъв случай местата, с които ще разполагат биха били общо 156 места.

19 юли е денят, в който официално новият парламент ще всъпи в длъжност. От крал Фелипе Втори се очаква да направи най-добрия избор и да номинира възможно най-подходящият кандидат за премиер. С това може би традицията всички партии да гласуват и единодушно да изберат новия премиер, ще бъде нарушена.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …