Валутни курсове за 23.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Новоназначеният ни посланик в САЩ Тихомир Стойчев се срещна с Барак Обама

Новоназначеният ни посланик в САЩ Тихомир Стойчев се срещна с Барак Обама

От Министерството на външните работи съобщиха, че новоназначеният ни посланик в САЩ Тихомир Стойчев се е срещнал с президента Барак Обама и му е връчил акредитивните си писма.

Изразил е готовност България да продължи усилията си да бъде включена в Програмата на САЩ за безвизови пътувания.

Ще настояваме и за сключване на спогодба за социална сигурност между двете страни, защото двата въпроса са от голямо значение както за правителството на България, така и за гражданите й. Ключов елемент в двустранните отношения е сътрудничеството в областта на сигурността с оглед на променящите се условия в средата за сигурност.

Посланик Стойчев е отбелязал ролята на САЩ за сигурността на членките на НАТО, а най-вече тези по източната граница на блока, които са обезпечени чрез изпълняване на Европейската инициатива за гарантиране на сигурността.

Стойчев е информирал американския президент за предвиденото плавно увеличение на средствата за отбрана до 2% от Брутния вътрешен продукт до 2024 г., както и за приетата от правителството Национална програма за развитие на отбранителните способности на армията ни до 2020 г.

Посланикът е потвърдил политическата воля на правителството да продължи реформите в съдебната система, които ще позволят още по-ефективно взаимодействие в борбата срещу международната организирана престъпност и корупцията.

Тихомир Стойчев и Барак Обама
Тихомир Стойчев и Барак Обама, ИЗточник: МВнР

Диверсификацията на енергийните източници е набелязана като един от най-важните приоритети на страната ни и посланикът е изразил нашата подкрепа към Южния газов коридор. Стойчев е запознал Барак Обама с намерението ни да изградим интерконекторни връзки със съседните страни и ключовото значение на такава връзка между България и Гърция като част от вертикалния газов коридор „Юг – Север”.

Посланикът вижда необходимост от насърчаване на търговията и разрастване на икономическото и инвестиционното сътрудничество между двете страни.

От своя страна президентът на САЩ е изразил доволство от укрепването на двустранните отношения след приемането ни в НАТО през 2004 г. и подписването на Споразумението за сътрудничество между САЩ и България в областта на отбраната през 2006 г.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …