Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Внос на продукти от Крим и инвестиции на полуострова – забранени поне до 23 юни 2017 г.

Внос на продукти от Крим и инвестиции на полуострова – забранени поне до 23 юни 2017 г.

Забраната на внос на продукти от Крим, инвестициите и сътрудничеството в областта на туризма са част от санкциите, които ще са валидни до 23 юни 2017 г. след удължаването на срока им с още една година.

Европейският съюз има намерение в най-скоро време да предвиди по-широк пакет от ограничения към Русия заради действията й спрямо Украйна, които да действат поне до края на тази година.

Среща Путин и Ренци
Източник: kremlin.ru

Над 9000 души са загиналите в конфликта досега, при който Русия анексира полуострова, а проруски бунтовници продължиха да действат в Източна Украйна против правителствената армия.

Това положение обтегна до крайност отношенията между Русия и западния свят, но реакциите не са еднозначни и има нагласи до края на годината международната общност да преразгледа позицията си към Москва.

На Международния икономически форум в Санкт Петербург руският президент Владимир Путин посрещна председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, а близките им отношения предизвикаха негативни реакции най-вече сред прибалтийските държави, които смятат, че така се намеква за отслабване на натиска откъм Европа. Очаква се решението за новия срок на санкциите да бъде взето на срещата на върха на европейските лидери, която ще се проведе на 28 и 29 юни, а говорител на Юнкер уточни, че сегашното посещение на шефа му в Русия няма никакво отношение към резултатите от предстоящата среща.

Италия, Гърция и Унгария са сред страните, които не подкрепят продължаването на санкциите към Кремъл, а ясен знак за това бе посещението на Путин в Гърция през май. Съединените щати настояват, че те трябва да са в сила, докато не се изпълнят в целия им размер минските споразумения. Германия и Франция обаче също искат сближаване на позициите с Русия, която е главният енергиен доставчик на Западна Европа, а и не малко компании търпят загуби заради ограниченията в търговските отношения между страните им и Москва.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …