Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Икономика / Общ устройствен план, съобразен с екологичното законодателство, ще ограничи строежа в Карадере

Общ устройствен план, съобразен с екологичното законодателство, ще ограничи строежа в Карадере

Да се забрани строителството в „конфликтните точки” на Карадере, към които има апетити, ще препоръча Регионалното министерство на кмета на община Бяла, защото решението е в неговите правомощия.

Забраната може да продължи максимум две години до изработване на общия устройствен план (ОУП), а Регионалното министерство ще обяви обществена поръчка за изготвянето на проект за изменението му.

Това стана ясно от пресконференция, свикана от заместник министъра Николай Ненков, по време, съвпадащо с обявения преди два дни протест на природозащитниците пред ведомството срещу „намеренията” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да даде „зелена светлина” на застрояването на едно от последните девствени места по Черноморието.

С мотива, че не са подали официално заявление за среща, Ненков оправда отказа на министерството да се срещне или изслуша протестиращите, а протестът им бе определен като незаконен.

От сдруженията за защита на Карадере контрираха, че многократно са искали среща с представители на ведомството.

Карадере
Изторник: Wikimedia

В момента единствената опция да се ограничи строителството около плажа на Карадере е приемането на общ устройствен план, съобразен с екологичното законодателство и влязлата в сила кадастрална карта на община Бяла, набеляза решението Ненков.

Само по този начин ще могат да се спрат одобрените вече, преди влизането на закона за устройство на териториите, подробни устройствени планове (ПУП) за строителство зад плажа. Те не са съобразени с ограниченията за зона А, в тях не се предвижда и застрояване с по-малка плътност, но пък са стабилизирани с решение на Върховния административен съд и реално са действащи и сега, което бе потвърдено и от министерството.

Лидия Станкова от дирекция „Устройство на територията и национална експертиза” каза, че това, което се опитват да направят с възлагане на изменението на общия устройствен план, е да спрат прилагането им, като не бъдат потвърдени всичките, а само часттта, съобразена с екологичното законодателство.

Припомнено бе, че кметът може да наложи сам изменение на подробния устройствен план по закон

Заместник министър Николай Ненков увери, че подопечните му искат максимално бързо да възложат общия устройствен план, за да се разреши проблемът там. Протестиращите са на мнение, че приемането на общ устройствен план не е решение, защото точно с тези общи устройствени планове властта се опитва да „извади на светло” незаконните подробни устройствени планове, които предвиждат застрояване, обясни Тома Белев и добави, че няма и воля в контролни органи като ДНСК да наказват главните архитекти и кметове, приелите тези ПУП-ве без задължителни екологични оценки и оценки за съвместимост.

Подобно е положението и в други общини по морето, например Царево, обобщи Белев

Планът от 2004 г., на който се базира Общият устройствен план, прилаган от общината, е незаконен и необнародван в Държавен вестник, смятат природозащитниците, а предлага голямо застрояване. Нанков отговори, че проектът, който ще възложи министерството, ще мине през обществено обсъждане и ще бъде съобразен с всички актуални нормативни актове,  влезли след 2004 г., а екологичната оценка е неразделна част от плана и такава ще има, увери заместник министърът.

Виж също

АЕЦ Козлодуй

432 млн. евро ще струва 20 години повече живот на реакторите в АЕЦ „Козлодуй”

Седмият национален доклад на България за изпълнение на задълженията по Конвенцията за ядрена безопасност дава …