Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Десетки загинаха при бомбардировките срещу болницата в Алепо

Десетки загинаха при бомбардировките срещу болницата в Алепо

Поне 60 души бяха убити, включително доктори и деца, при въздушното нападение над болницата в Алепо, намиращ се в областта ръководена от бунтовници в Сирия. Според ООН ситуацията е „катастрофална“.

Бомбардираното здравно заведение бе подкрепено от „Лекари без граници“. От асоциацията коментират, че болницата е разрушена от един директен въздушен удар, но той довел до смъртта на трима лекари, в това число и на последния педиатър в града.

Това не е първото нападение над Алепо. При избухването на коли бомби, загинаха 48 и още 100 са в неизвестност, по-голямата част от които са войници. 37 души бяха убити и още 12 в неизвестност след детонирането на три бомби в района на хотел и военен клуб. Собственик на магазин, намиращ се в близост до разрушения клуб разказа за трагедията: „Из под отломките издърпах дете, по-малко от 10-годишно, което бе изгубило крака си. На всякъде имаше кървави трупове. “

В края на февруари бе наложен режим за спирането на огъня между сирийските власти и бунтовниците, който на днешна дата е само спомен за жителите на Алепо. По време на размириците, през последната седмица, загинаха на 200 цивилни граждани, както в зоната, контролирана от бунтовниците, така и в тази, която е под ръководството на президента Башад Асад. АлепоПрие се решение за временно спиране на боевете между враждуващите страни, което трябва да продължи едно денонощие в столицата Дамаск и предградията му и 72 часа в провинцията Латакия. Вероятността опозицията да спази това решение, е малка, тъй като в продължение на няколко дни, напада по въздушен и земен път правителствените сили. Съобщението бе прочетено по сирийската държавна телевизия и е наричано „режим на тишината“, но в него не се споменава какви военни или невоенни действия ще бъдат предприето през това време. Ройтерс съобщи, че между САЩ и Русия има уговорка за „режима на тишината“ да бъде наложен в районите на Дамаск и Лакатия, които са и същите от военния доклад на сирийската армия. Договорката между двете велики сили се е осъществила на среща на целевата група по въпросите за прекратяването на военните действия. Тя бе създадена, паралелно с целевата група по хуманитарните въпроси на 11 февруари тази година от Международната група за подкрепа на Сирия.

Виж също

Източник: Wikipedia

Външният министър на Египет посети Израел и призова за мир

Външният министър на Египет Самех Шукри направи неочаквано посещение на Израел, чрез което апелира към …