Валутни курсове за 28.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Наука / Ще приемат ли белгийците хапчета срещу радиация?

Ще приемат ли белгийците хапчета срещу радиация?

На 25-ти декември миналата година, в белгийският ядрен реактор Doel 3 на енергийната компания Electrabel заради изтичане на вода, се стигна до аварийното спирането на реактора.

След 21-месечна пауза Doel 3 беше включен отново.

На територията на Белгия, енергийната компания Electrabel притежава цели седем реактора, които произвеждат общо 6000 мегавата, около 55% от цялото потребление в страната. До 2025 г. компанията планира да се откаже от ядрената енергетика.

Белгийските медии, позоваващи се на изявление на министъра на здравеопазването Маги де Блок съобщават, че след ядрения инцидент на всеки белгийски гражданин ще бъдат отпуснати безвъзмездно йодни таблетки. Целта на това е да се избегнат последиците от ядрената авария, и да се  предотврати евентуалното им развитие.

ХапчетаПърви такива таблетки са получили хората, живеещи в непосредствена близост и в 20-километровият обсег на атомната електроцентрала. Това никак не е достатъчно, затова таблетки ще бъдат раздадени и на хората, пребиващи в 100-километровия обсег на засегнатата територия. Така периметърът ще бъде ясно очертан – всички в Белгия ще разполагат с таблетки.

Разноските по снабдяването с таблетките ще бъде изцяло за сметка на белгийската национална електрическа компания „Електрабел“.

Парламентарната комисия по здравеопазването дебатира по въпроса с ядрените централи в Белгия и депутати отново са настояха страната да прекрати производството на ток от ядрени мощности.

Виж също

iNext

BMW в партньорство с Intel и Mobileye пускат нова супер кола робот

BMW, Intel и Mobileye подписаха споразумение за разработването на автономна кола. Нейното наименование ще бъде iNext. …