Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Близък изток / Ердоган решен на борба с тероризма

Ердоган решен на борба с тероризма

След кървавия атентат на истанбулското летище „Ататюрк” президентът Реджеп Ердоган направи изявление, в което осъди нехуманния акт и прикани световните лидери да дадат твърд отпор на тероризма. В изявлението си турският лидер очаква срещу терористичните групировки да се подходи с твърда позиция от западните страни и парламентите им, медиите и неправителствените организации.

Очевидци на трагедията, отнела живота на 41 души и ранила близо 240, споделят, че атентаторите са били поне седем души, като един от тях е бил заловен. На записите от камерите се вижда, че те са посетили и по-рано през деня летището, ползвали са едно и също такси.

Информацията по случая ще бъде ограничена, докато трае разследването, съобщиха от силите за сигурност.

По време на инцидента единият от нападателите е открил огън с автомат Калашников в международния терминал, а после е детонирал взрива, съобщава правосъдният министър Бекир Боздаг.

Информацията на истанбулския губернатор Вазир Шахин, който цитира силите за сигурност, е, че трима души са се самовзривили на входа на летището, а полицията е открила стрелба по тях малко преди това.

Един от свидетелите на кървавата драма, Хюсеин Томбул, споделя как четирима негови приятели са загинали при едната от експлозиите на Вход В. Същевременно, той е бил на Вход А, където са пристигащите, и след първата експлозия се скрил в гараж заедно с други пасажери.

Видео, разпространявано в социалните мрежи, показва как прострелян от охраната мъж лежи наколко секунди на земята, преди да се самовзриви.

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган, Източник: tccb.gov.tr

Въздушният трафик от и към летище „Ататюрк” за повече от  5 часа бе блокиран, а част от полетите – насочвани към летище „София”.

Опозиционните партии в Турция осъдиха тероритичния акт, но постаиха под въпрос ефективността на разузнаването. Левент Гьок от Републиканската народна партия заяви, че това не е обикновен инцидент и трябва да се зададе въпрос как е възможно това да се случи на най-сигурното летище в страната, а тероризмът е поразил сърцета на града. Актът е сериозен урок, който трябва да се научи, завърши парламентаристът.

От Парията на националистическото движение позиция изказа Еркан Акчай и заяви, че Турция е „мишена” и трябва усилията на всички да се обединят против тероризма , а да бъдат оставени на заден план стремежите за президентска република на Ердоган, които не са на дневен ред и добави, че когато бомби поразяват такова оживено място, хората се чудят с какво се занимава правителството, министърът на вътрешните работи и разузнаването.

Виж също

Източник: Wikipedia

Камион-убиец прегази 80 души в Ница

За най-малко 80 жертви сред които и поне 6 деца съобщава прокуратурата в Ница, след …