Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Северна Америка / Заминаващите от САЩ туристи от държави с безвизов режим да дават информация за акаунтите си в социалните мрежи

Заминаващите от САЩ туристи от държави с безвизов режим да дават информация за акаунтите си в социалните мрежи

Федералното правителство обсъжда представено миналата седмица предложение, според което граничните служби в САЩ да могат да поискат от заминаващите чужди туристи от държави с безвизов режим да предоставят информация за акаунтите си в социалните мрежи.

Допуска се, че не става въпрос за задължително предоставяне на акаунтите и паролите към тях, а за устна молба за доброволно съдействие, което ще помогне за идентифициране на евентуални връзки с тероризъм.

Предложението се отнася за влизащи в САЩ граждани от някои държави с визи за три месеца по федерална програма.

Опериране то с информация от социалните мрежи ще разшири разследването и ще даде гаранции на Министерството на националната сигурност за по-ясна и конкретна информация за потенциална противозаконна дейност.

Американският Конгрес внесе изменения в безвизовата програма заради констатацията, че на територията на страната могат без особено стриктни проверки да влязат граждани от държави по програмата, но свързани с терористични организации, а след събитията от Париж в края на миналата година това е твърде рисковано. Новото искане е породено от данни, че практика на терористите от Сан Бернардино, които нападнаха цивилни през декември, е била да обсъждат съпричастността си към джихад в личния чат на социалните мрежи.

Американски паспорт
Източний: Pixabay

Върн Бюкенън от Републиканската партия е на мнение, че доброволно предоставената информация няма да е от полза, а ако има желание да се надделее в интернет, трябва да се прилага задължителна проверка.

Той е подготвил законопроект, който предвижда проверка на всякаква активност в интернет, заедно със социалните мрежи.

Програмата за безвизов режим на гражданите от западните държави почва да функционира през 1986 г. с цел развитие на туризма и укрепване на двустранните отношения.

По 20 млн. души годишно се ползват от нея.

САЩ направи корекция в програмата и я отмени за граждани, които в последните пет години са псещавали Ирак, Иран, Сирия, Судан, Либия, Сомалия и Йемен.

Виж също

Виза Канада

Надцакването с визи между Европа, САЩ и Канада продължава

Натиск върху Европейската комисия да вземе до 12 юли становище по отношение на безвизовото пътуване …