Валутни курсове за 29.03.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Криминални / Бивш депутат оправдан по дело за подкуп, общински съветник – невинен за помагачество

Бивш депутат оправдан по дело за подкуп, общински съветник – невинен за помагачество

Бившият депутат от ГЕРБ Димитър Аврамов е признат за невиновен по дело за подкуп от Столичния градски съд. Присъдата оправдава и бившия общински съветник от Плевен Методи Петков за обвинението му в помагачество.

На 17 юли 2012 г. Аврамов е арестуван и обвинен, че на два пъти е поискал общо 100 хил. лв. и 3 хил. дка.

от бизнесмена от Монтанско Светослав Илчовски, за да му окаже съдействие, като упражни влияние върху длъжностно лице от Областна дирекция „Земеделие” във връзка с отпуснати субсидии за земи.

Подсъдимият намекнал на Илчовски, че шефът на дирекцията е „негов човек” и ще му съдейства срещу 50-60 хил. лв. и „някаква земя”. Бизнесменът платил сумата, но на последвалата среща станало ясно, че трябва да даде на Методи Петков още толкова и „малко земя”.

Първоначално Петков е свидетел по делото, но след като събрала доказателства, прокуратурата преценила, че и на него трябва да бъде повдигнато обвинение в качеството му на „помагач”.

Съдийски чук
Източник: Public Domain Pictures

Илчовски бил арендатор на земеделски земи в областта със сключено споразумение за разпределение на земите между фирми, които да ги обработват. То не било официално регистрирано в дирекция „Земеделие” и ръководителят й издал заповед за служебно разпределение на площите, както повелява законът. Тогава земите, обработвани от Илчовски, отишли при друга фирма, която щяла да започне да събира продукцията. Полицията предотвратила навлизането на комбайните, а Димитър Аврамов обещал да уреди въпроса срещу пари. Прокуратурата е на мнение, че престъплението е извършено между 6 и 17 юли 2012 г., а Аврамов и Петков са поискали пари от бизнесмена, за да повлияе на директора на Областна дирекция „Земеделие” Зорница Александрова и шефа на РПУ в Монтана Даниел Псалтиров за оправяне на положението.

След като стана ясна оправдателната присъда, прокуратурата заяви, че ще обжалва, защото адекватното наказание за подобно престъпление е 5 г. лишаване от свобода.

Виж също

Източник: Wikimedia/Иван Иванов

Пострадала при жестока катастрофа в Търновско е с опасност за живота

30-годишна жена от с. Батак е претърпяла катастрофа, при която е получила множество сериозни травми, …