Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Ердоган: Мюсюлмани сме, но това пречи ли ЕС да не ни приема?

Ердоган: Мюсюлмани сме, но това пречи ли ЕС да не ни приема?

Еродиран: Ами ако отворим границите или сформираме референдум като този във Великобритания? Какво ли ще стане с ЕС тогава?

„Хюриет дейли нюз“ отрази въпроса, който президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отправи към своята държава. В него той заложи конкретно на това дали има смисъл Турция да дерзае и да продължава да се стреми към присъединяване към Европейския съюз. Лидерът предложи да се сформира референдум, с който да се реши дали тежкият и разточителен процес на чакане да продължи. По думите му става ясно, че дългоочакваното приемане в Европейското семейство отегчава лидера до смърт.

Президентските заплахи

Реджеп Ердоган
Реджеп Ердоган, Източник: kremlin.ru

Разгневеният Ердоган нападна Европа, тъй като според него отношението му към Анкара е неадекватно. Държавният глава ясно заяви, че е абсолютно възможно Турция да постъпи аналогично на Великобритания. С други думи – може да се каже, че сформирането на референдума е повече от наложително.

Преди два дни президентът държа реч и откровено подчерта, че турският народ може да бъде попитан какво точно желае, точно както се случи и във Великобритания. По време на речта Ердоган изрично подчерта: „Ако ЕС се отдръпне заради темата за тероризма (бел. ред. промените в турското антитерористично законодателство), лесно ще обясним на народа положението. Ние бихме попитали: „Да продължим ли преговорите с ЕС или да приключим с това?“ и ще се съобразим с хората“.

Има и обвинения

Турския президент отправи преки обвинения по адрес на ЕС. Той конкретизира, че Европа не желае да се адаптира към това, че в по-голямата си част хората, населяващи Турция са мюсюлмани и имено затова не приема отправената от страната кандидатура за членство.  

Лъжи придружени от въпроси

Ердоган не пропусна да коментира факта, че през далечната 1963 година Турция е била излъгана, че ще бъде приета в ЕС. Въпреки обещаното – налице промяна няма, нито статусът на държава се е промил в такъв на „европейска“. „Защо преговорите са в застой?“, пита държавният глава. Освен това той отправи, макар и риторичен, но и пряк въпрос, засягащ пряко ръководството на ЕС, а именно – какво би направил Евросъюзът, ако Турция отвори границите си и бежанците се втурнат стремглаво към вече отворената Европа.

Визовата либерализация е все още нереализиран блян, а ключов момент е  споразумението за реадмисия между Турция и ЕС. Малко преди турския лидер да отправи редица критики и въпроси по адрес на Евросъюза, той заяви, че при едно проваляне на преговорите, касаещи отмяна на визите за турски граждани – машинално следва турския парламент да не приеме споразумението за реадмисия .

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …