Валутни курсове за 06.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Северна Ирландия гласува са оставане в ЕС, иска обединение с Ирландия

Северна Ирландия гласува са оставане в ЕС, иска обединение с Ирландия

На съседния до Великобритания остров се намира най-прогресиращата икономика в ЕС, за която отделянето на британците от съюза ще донесе големи загуби.

Бъдещето на търговията, икономиката, сигурността, сигурността и политиката в Северна Ирландия стават с не малко неизвестни, защото тя е неотделима част от Обединеното Кралство.

Един от лидерите в Северна Ирландия, Мартин Макгинес призова за референдум за обединение с Ирландия, веднага щом станаха ясни резултатите от допитването във Великобритания.

Северноирландците гласуваха в подкрепа на оставането в ЕС с 56% от гласовете за разлика от националния вот, който подкрепи брекзит с 52%. Макгинес, който е лидер на Шин Фейн, поиска от Лондон да насрочи вот с въпрос дали населението на провинцията не иска обединение с Ирландия. Като традиционен противник на властта на правителството, републиканецът аргументира искането с факта, че след резултатите от референдума управлението в Лондон вече не е легитимно да взема решения за съдбата на Северна Ирландия в бъдещи отношения и преговори с Европейския съюз и са налице демократични обстоятелства за премахване на границата с Ирландия.

Белфаст
Белфаст, Източник: geograph.ie/

Последиците за Северна Ирландия от брекзита са всеобхватни, допълва Макгинес, но призивът му бе отхвърлен и от първия министър на Северна Ирландия, и от ирландския премиер Енда Кени, която заяви, че в момента има много по-важни въпроси за решаване. Тя свика спешно засеание на кабинета, а представители на централната банка изразиха опасения от бъдещето на икономиката, финансовия сектор и работните места. В доклад, поръчан от правителството, по повод провеждания референдум във Великобритания, се казва, че търговията на Ирландия със съседа може да намалее до 20%.

Експозицията на ирландските бънки към британския финансов пазар са около 21%, а след оповестяването на резултата за брекзит борсата в Дъблин се свлече с 8%, като в един момент спадът беше дори 16%, а акциите на Bank Of Ireland паднаха с 21-25%. Кумулативният ефект от британското напускане на ЕС може да доведе до спад от 1,6% в икономиката на Ирландия, смята финансовият министър Майкъл Нунан, но процесът ще бъде овладян и дългосрочните бюджетни планове няма да бъдат накърнени. Нунан изрази и надежда, че някои британски компании могат да пренесат дейността си от Лондон в Дъблин.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …