Валутни курсове за 04.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Ердоган иска цялата власт

Ердоган иска цялата власт

Решимостта на държавния глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган да приближи страната си към президентска република напоследък личи все по-често в изказванията му. Дори осъзнавайки метафоричността им, трудно може да бъдат пренебрегнати с лека ръка. Защото през „Никой няма право да превръща Турция в страна, в която лъвовете са обречени да бъдат вегетарианци“ и „Лъвовете вегетарианци и остарелият софтуер са същото като тясна риза” прозира все по-силното му желание за завземане на всички лостове на властта, пренебрегвайки парламентарната система в републиката.

Амет ДавутоглуЕрдоган се изказа и за политиката на Европейския съюз, като я нарече диктатура. Още от август 2014 година, когато е избран за президент, търси начин за разширяване на правомощията си, като тласка страната по пътя на президентската република. В контекста на тези стремежи може да се коментира и отстраняването на подкрепяния от самия него до неотдавна министър-председател Ахмет Давутоглу, което повлече след себе си криза на фондовите борси.

Зад метафората с лъвовете можем да прочетем желание за връщане на дневен ред въпроса за конституционната реформа. Бившият президентски съветник Бурхан Кузу разкри, че се води задкулисна подготовка за активизирането на тази реформа.

Той смята още, че управляващата партия в Турция би могла да окаже натиск, така че на първо време да бъде приет мини-пакет от конституционни промени, който да подготви почвата и Ердоган да поеме контрол над управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР), а това от своя страна да е трамплин за преход към президентска република. Президентът формално се отказа от партийната дейност преди две години, когато бе избран, защото държавният глава би трябвало да е безпартиен.

ПСР планира извънреден конгрес в края на месеца, на който да избере нов лидер след напускането на Давутоглу, но като се имат предвид амбициите на сегашния президент, може да се предположи, че новоизбраният водач на партията няма да се задържи дълго на поста си. Прогнозите си Кузу базира на дългогодишния си опит в областта на конституционното право и внимателното наблюдение на текущите политически процеси в страната.

Двуглавата система на управление е показала своята неефикасност”, а Турция да увеличи влиянието си чрез президентска система, не крие амбициите си и самият Ердоган.

Амет ДавутоглуЛъвът от завоалираното изказване на президента може би е самият Давутоглу, който отчете, че причината за спада на доверието в управляващата партия би могла да се търси в домогванията на Ердоган. Турският народ иска промяна, но не отвъд парламентарната система”, коментира министър-председателят в оставка, който е и професор по история, след разочароващите резултати на парламентарните избори миналата година.

Дилемата за увеличаване на правомощията на президента минава или през референдум, който да даде мнение за конституционни промени, или през гласуване в парламента при наличие на мнозинство от 2/3 – лост, с който ПСР не разполага дори и след вторите, извънредни избори през 2015 г.

„Турската президентска система няма да бъде същата като тази на САЩ, нито ще има нещо общо с диктатурите на Африка, тя ще бъде уникална за Турция. Помислете за пчела, летяща от цвят на цвят и създаваща уникална смес от турски мед”, обобщи пак в метафоричен стил виждането си за новата управленска система Ердоган.

Виж също

Пол Погба

Погба: Винаги са ме тренирали амбициозни хора

Погба разкрива слабите си места   Пол Лабиле Погба е френски полузащитник от гвинейски произход. …