Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Папа Франциск признателен на България

Папа Франциск признателен на България

Папа Франциск

Негово Светейшество благодари на българския народ за опазването на християнските ценности, за отношенията на толерантност и разбирателство между различните религии, както и за уважението към православните и католическите храмове, синагогите и джамиите в страната, заяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с понтифика.

Главата на римокатолическата църква акцентира върху приноса на страната ни за опазването на християнските ценности и намирането на път за диалог между религиите.

Папа Франциск

Българска делегация бе в Рим по повод 1150-годишнината от преговорите между княз Борис І и папа Николай, с които започват дипломатическите отношения между България и Ватикана.
Церемонията по посрещането се състоя във вътрешния площад пред Апостолическия дворец.

Срещата продължи по-дълго от предвиденото, като с това главата на Римокатолическата църква демонстрира уважението си към българския народ и към делото на Светите братя Кирил и Методий.
За първи път български държавници видяха Ватиканската библиотека, където се съхраняват исторически документи и писмата на Борис І.

„Обикновеният човек е най-важен. Работете за това обикновеният човек да види държавата на своя страна и да почувства нейния успех и прогрес“, видя мисията си президентът в думите на папата.
Францик сравни България с оазис на Балканите, заобиколен от райони с множество кризи и подчерта ролята ни на държава, която дава положителен пример на  света.

Папа Франциск, Росен Плевнелив

Папа Франциск и президентът Плевнелиев разговаряха насаме в продължение на 30 минути. Светият отец не пропусна да постави на обсъждане тежкото хуманитарно положение, създало се от бежанските потоци към Европа, породени от хаоса в Близкия изток и Северна Африка. Темата е близка до Франциск, който неотдавна пое грижата за три бежански семейства. Решението, което папата вижда, е да се обединят интересите на всички общности, като „най-свещената грижа е именно за обикновения човек, който заслужава да види, че неговото достойнство се зачита“.
Аудиенцията завърши с традиционната размяна на дарове. Държавният глава подари на своя домакин откъс от житието и реплика на икона на Свети Климент Охридски, която се пази в Роженския манастир, по повод 1100-годишнината от успението му.

<img src="/photovideo/2016/05/Papa-Francisk-Plevneliev-220x300.jpg" alt="Папа Франциск, Росен Плевнелив " width="220" height="300" class="alignright size-medium wp-image-735" />

Подаръкът на папа Франциск за президента Плевнелиев беше специален плакет. Дело на римски художник, той изобразява маслиново дърво с разцепен ствол и преплетени клони – метафора, според папата, за модерните проблеми и стремежът за тяхното разрешаване и постигане на мир.

Президентът даде да се разбере, че е поканил папа Франциск да върне визитата, а той от своя страна го е уверил, че има покана и от българския патриарх Неофит и ще планира така програмата си през годините, че да посети „една изключително приятелска и хуманна страна, каквато е днес България”.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …