Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / ЕК проверява Гърция дали се справя с мигрантите

ЕК проверява Гърция дали се справя с мигрантите

Реакцията на българското правителство е била „светкавична” в случая с влезлите нелегално на територията на страната мигранти, коментират в южната ни съседка. Европейската комисия започва проверка в Гърция дали се справя с потока бежанци. Министърът на миграционната политика Янис Музалас коментира, че случаят в Идомени няма да се повтори повече.

Той инспектира района, след като приключи полицейската акция там. Фермерите, които не успяха да засеят нивите си, защото бяха настанени бежанци в района, ще получат обезщетение. От вчера е възстановен трънсферът на стоки в двете посоки между Солун и Скопие, а влаковете се движат по разписание. Настанилите се на пристанище Пирея бежанци ще бъдат евакуирани.

Междувременно започнаха протести на жители от солунски квартали, където се създават нови бежански лагери. Хората от Василика и Ореокастро блокират пътища и обещават ежедневно да протестират, докато не бъде намерено решение на проблема. Притеснени са от увеличаване на престъпността и опасност от избухване на зарази. Широко се коментира случаят с влезлите на територията на България мигранти. Дава се пример с бързата и „светкавична”, както я определят, реакция на българското правителство и засилените мерки, които се предприемат по границата ни. 56 души от задържаните в събота общо 87 мигранти, влезли на наша територия, вече са върнати в Гърция.

Бежанци в ГърцияВ Атина пристига екип от Европейската комисия, за да инспектира ангажиментите на Гърция при изпълнение на споразумението за прием на бежанци.

В България пък е предотвратен опитът за навлизане на 211 миграти през турската ни граница. Завършена е оградата в участъка на ямболска област.

21 чужденци са заловени в опит да преминат българо-сръбската граница. 15 от тях са афганистанци, а шестима – пакистанци. През последните 24 часа обстановката по границата с Гърция е нормална и няма опити за неправомерно преминаване. Военнослужещи от Сухопътните войски продължават да подпомагат екипите на „Гранична полиция“ в охраната на държавната граница с Гърция. Активиран е предварително разработеният план за съвместни действия между Министерството на вътрешните работи и Министерството на отбраната. Извършват се пеши и механизирани патрули, организират се наблюдателни постове и се поддържт  сили за бързо реагиране при дислоциране в критични участъци. До момента са изпълнени 30 механизирани, 26 пеши патрула и 12 наблюдателни поста.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …