Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / АБВ, Народен съюз и Гергьовден ще преразглеждат законодателни инициативи

АБВ, Народен съюз и Гергьовден ще преразглеждат законодателни инициативи

На съвместна пресконференция АБВ, Народен съюз и Гергьовден обявиха, че създават политически и парламентарен съвет между трите формации. Председателят на УС и ГС на Народен съюз Светлин Тачев анонсира целите:

„Целта на днешната пресконференция е да представим политически и правен съвет, който ще формира политики и подготвя законодателни инициативи и контрол на изпълнителната власт” и допълни, че „основните сфери ще бъдат борба с корупцията, съдебната реформа, социална политика и демографско развитие и външна политика и национална сигурност”, а съветът  ще се опита да контролира действията на изпълнителната власт, ще организира различни дебати по важни теми за обществото. Отделните политичеки сили в съвета ще изтеглят и преразгледат всяка от внесените законодателни инициативи и ще ги преработят, за да паснат на политиката му. Заместник председателят на ПП АБВ Румен Петков допълни, че „говорим за създаването на политически и парламентарен съвет между АБВ, Народен съюз и Гергьовден”, а надеждите са до края на седмицата окончателният формат на съвета да бъде избистрен.

Румен ПетковНяма да се създава коалиция между тези партии и затова „неслучайно говорим за съвет”, уточни Петков. Идентичността на отделните партии ще бъде запазена, но стремежът е да се създаде алтернатива на властта, каквато в момента липсва. Форматът на съвета е отворен и няма да се изчерпва с тези три политически сили, а амбицията е да бъде надхвърлен парламентаризмът на по-сериозните теми и да бъдат продължени президентските дебати, стана ясно от думите му.

Светлин Тачев от своя страна коментира наближаващата президентска кампания и изрази несъгласието си с изкарването в последния момент на дадена кандидатура, докато в рамките на един месец самата кампания ще приключи.

На пресконференцията бе даден отчет и за досегашната дейност на партиите, участващи в съвета. В сектор „Съдебна реформа” съветът е внесъл над 50 промени в закони, свързани с административното правосъдие и осигуряването на бърз и справедлив съдебен процес. Внесени са и няколко поправки в Наказателния кодекс, които се отнасят до предотвратяването на контрабандата и злоупотребата при търговията с горива и метали.

Не бяха подминати и въпросите в сектор „Енергетика”. Румен Петков призова обществото да получи отговори на въпроса имало ли е и с какъв мандат български делегации в Китай и Япония и дали са водили преговори за изграждането на нова ядрена мощност с „Уестингхаус” и японска компания, както и водени ли са преговори с японска компания за подмяна на турбина на ТЕЦ „Марица изток 2” на десетократно по-висока цена, много преди края на срока на експлоатация на настоящото съоръжение.

Хората трябва да са информирани и за изтегления зад гърба на народа и Народното събрание милиарден кредит с лихва от 6,5%, а Българския енергиен холдинг го прехвърля за изплащане на Националната електрическа компания, като е предвидена и лихва от допълнителни 2,5% за организация, кои са кредитодателите, предвижда ли се тегленето на облигации и при каква технология. Защо КЕВР обявява своето намерение да замрази ценообразуването на електроенергията за следващ период от време, бяха само част от въпросите, зададени на пресконференцията на съвета.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …