Валутни курсове за 05.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Разни / Култура / Дипломна работа по архитектура прави от Чинията музей

Дипломна работа по архитектура прави от Чинията музей

Всички знаят окаяното състояние на Дома на БКП на връх Бузлуджа.

Младият архитект Дора Иванова се запознава с премиера Бойко Борисов на откриването на Музея на розата в Казанлък в неделя и му представя проекта си, с който е защитила дипломна работа по архитектура в Берлин. Той предвижда изоставеният паметник да се превърне в Музей на националната памет.

Като млад човек, Дора не влага никаква идеология и сантиментални спомени в проекта

Тя дори не е знаела нищо за сградата със странна форма на чиния, високо в планината, докато неин чуждестранен колега не се поинтересувал и не я попитал. Авторът на проекта на паметника, арх. Георги Стилов, харесва идеята и подкрепя арх. Иванова във визията й за Чинията. Като се запознава с проекта, Бойко Борисов също го харесва и веднага организира среща на 14 юни между младия архитект и заместника си в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Чинията, БузлуджаПроф. Николай Овчаров също е поканен да участва, а е отпавен призив и към БСП да вземат отношение по плана за реконструкция на паметника. Ако всички впрегнат усилията и енергията си, то през август, когато се навършват 35 години от откриването на мемориала, може да имаме добра новина и ясна визия за бъдещето на обекта.

Съдбата на дома паметник на връх Бузлуджа по печален начин кореспондира с развитието на българската демокрация през годините.

Изграден, за да бъде символ на възхода, той се превърна в паметник на разрухата

Не е маловажен и фактът, че сградата е построена с дарения от хиляди българи и за времето си е струвала доста скъпо – между 14,5 и 20 млн. лева. Остава настрана трудът на поделенията на Строителни войски, които в трудните условия навръх Балкана са успели да изградят нещо внушително.

В края на 1991 г. обаче е приет Законът за конфискацията на имуществото на тоталитарните партии и организации и обектът преминава в ръцете на държавата. С обяснението, че няма пари, всички правителства от 1992 г. насам не правят нищо за паметника и са го оставили на произвола на съдбата. Дори правителствата на БСП не успяват да съхранят Чинията.

Разрухата е тотална, защото високо в планината природата е безжалостна, но и крадците свършват безпощадна работа. Архитект Стоилов разказва как с месеци и години се е изнасяло имущество от територията на сградата по начин, граничещ с вандалщината. Всичко, каквото е можело да бъде взето, е отнесено. Десните правителства разбираемо и умишлено не предприемат нищо, а левите се оправдават със скъпата цена и опасения, че ще бъдат упрекнати в злоупотреба с властта си – така в Казанлък премиерът Станишев обяснил бездействието на държавата тогава. Преди 5 години премиерът Борисов обещава да подготви документите и собствеността върху Чинията да бъде прехвърлена безвъзмездно на БСП. Оттам пък замълчават по случая. Обяснението тогава било, че трябвало да се даде и земята под дома паметник, а това нямало как да стане. Появява се обаче младият арх. Иванова и интересът към обекта се възражда. Още повече че и досега сградата е на атрактивно място и буди интереса на хората, но вече не от идеологическа гледна точка, а като забележителен обект, за снимки, провеждане на сватбени церемонии и дори декор за видеоклипове.

Последният проблем, който се появява, е как да се ограничи достъпът до мястото, за да бъде опазено и малкото, което е останало, преди да се предприеме реализацията на проекта по реконструкция. Проектът на арх. Дора Иванова предвижда около 2,5 млн. лева за консервация на обекта, които може би ще дойдат по линия на публично-частното партньорство. Най-важно в случая е, че властта поглежда към върха вече с друго око и осъзнава, че сградата не е само бреме, а може и да се печели от нея. Все пак и това не е малко след дългите години на бездействие и преход.

Виж също

Източник: Wikipedia

Пловдивският зоопарк ще се погрижи за камилите като климатизира обитанията им

Редица модерни придобивки очакват обитателите на зоологическа градина в Пловдив Розовото фламинго буквално обича да …