Валутни курсове за 27.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / Франция е фаворит на букмейкърите за европейското първенство

Франция е фаворит на букмейкърите за европейското първенство

24 отбора започват надпреварата в най-голямото европейско първенство в историята с мача между Франция и Румъния.

Схемата е с 8 отбора по-голяма от последния подобен форум

Регламентът предвижда след мачовете в групите турнирът да продължи с пряка елиминация между първите два отбора от всяка група плюс четирите най-добри трети.

Euro 2016Букмейкърите посочват Франция с най-голям шанс да вдигне Купата, следват световният шампион Германия, европейският първенец от последните две първенства Испания. Отборът на Белгия също е в сметките с хомогенния си и скъп състав. Турнирът ще мине без футболен гигант като Холандия, който не можа да премине през квалификациите.

Мачовете са предвидени за десет стадиона, а първенството завършва на 10 юли.

Евро 2016 ще е най-охраняваното първенство в историята

Това е наложително след кървавите атентати в Париж и Брюксел преди няколко месеца. 42000 полицаи, 30000 жандармеристи и тайни агенти са ангажирани за гарантиране спокойствието на участниците и гостите на форума.

Всеки национален отбор ще бъде охраняван от 17 полицаи и двама специални агенти от елитните сили за сигурност. Летищата, гарите, стадионите, тренировъчните бази, хотелите и фен зоните ще бъдат стриктно пазени.

Разработено е специално приложение за мобилни телефони, което да предупреждава феновете за евентуални заплахи от терористичен акт и инструкции за действие в рисков момент.

Препоръката, която Министерството на външните работи на България отправя към българските фенове, решили да посетят първенството, е да се подготвят за щателни проверки по граничните пунктове и по фходовете на стадионите и фен зоните.

В Париж вече пристигна Купата, която ще получи бъдещият шампион. Тя дойде на територията на Франция и започна обиколка из страната още на 1 април. Посетени бяха 25 града, като най-дълго трофеят пребиваваше в градовете, където ще се играят мачове – по три дни.

Придвижването на шампионската титла ставаше със специален влак, оформен като музей, като в предната част на влака бе самата Купа и феновете имаха възможност да се снимат за спомен с нея.

Всеки от отборите, които участват в първенството ще получи по 8 млн. евро. Победа в груповата фаза ще се стимулира с още 1 млн., а равният мач – с 500000. За преминаването на всяка фаза има бонуси. Финалистът ще прибере 5 млн., а шампионът –  8. Общият награден фонд е 301 млн. евро. Лъвският пай е за шампиона, който ще получи, освен трофея, и чек с до 27 млн. евро.

Началните часове на срещите са 16, 19 и 22 ч. българско време.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …