Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / Арестуването на мигранти заради влизане в ЕС забавя процедурата по връщането им

Арестуването на мигранти заради влизане в ЕС забавя процедурата по връщането им

Приключи съдебният процес, който трябваше да постанови дали могат да бъдат арестувани мигранти за влизането им на територията на Европейския съюз. Решението на съда на ЕС в Люксембург е, че страните членки на Шенгенското пространство нямат право да задържат чужденци, само защото са влезли незаконно на територията им.
Процесът започна преди увеличаването на мигрантския поток към Европа миналата година, но решението може да се окаже ключово върху действията на страните, предприемани, за да неутрализират прииждащите мигранти.

През пролетта на 2013 г. ганайска гражданка се е возела на автобус от Гент за Лондон, когато е спряна за проверка от полицията. Тя представила чужд паспорт и била арестувана за незаконно влизане на територията на Франция. Оспорила пред френския съд действията на полицията и се наложило френските съдебни власти да се обърнат за търкувание на казуса към съда на ЕС.

С решението от сега съдът постановява, че подобен арест е незаконен, нарушава правилата на общността и подкопава ефективността им, защото по този начин се забавя процедурата по връщането на лицето в страната на произход или преместването му в друга транзитна държава.

ЕС - знамеЗатваряне на чужденци е допустимо, ако те остават, въпреки че за тях трябва да се приложи процедура за връщане, ако процесът е подложен на риск, ако лицето повторно наруши забраната за влизане в страна членка, или ако извърши друго престъпление. Мигрантите имат право да оспорват преместването си в друга страна членка.

На оспорване подлежи и решението на дадена страна да премести мигранта в друга от съюза, където да им бъде разглеждана молбата за убежище. Това решение ще разпали страстите във Великобритания, която е на прага на референдум по въпроса за оставането си в ЕС. Решението за възможността да се обжалва прехварлянето в друга страна се обосновава с Дъблинския регламент, който повелява молбата за убежище на дадено лице да се разглежда в първата страна от ЕС, в която попадне.

Най-обсъждана тема във Великобритания преди референдума на 23 юни е точно отношението към мигрантите.

Евроскептиците обясняват, че ако страната напусне блока, ще се засили контролът над собствените граници и миграцията ще бъде ограничена. Те подкрепят това и със статистика, която показва, че премиерът Дейвид Камерън не е успял да ограничи потока на чужденците, избрали да се установят на Острова, макар да е направил такова обещание.

Решението на съда в Люксембург вероятно ще засили още повече антиевропейските нагласи в страната, където дори правосъдният министър Майкъл Гоув споделя тезата, че ЕС е една „фалшива институция”, която е заплаха за националната сигурност на Великобритания и че липсата на граничен контрол в Европа улеснява тероризма.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …