Валутни курсове за 02.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Политика / Димитър Делчев: Не назначеният, а естественият лидер е обединител

Димитър Делчев: Не назначеният, а естественият лидер е обединител

Депутатът и шеф на предизборния щаб на Движение България на гражданите Димитър Делчев бе категоричен, че в договорки за президентските избори няма да влизат.

Изказването му бе по повод искането на Демократи за силна България за провеждане на съюзен конгрес на Реформаторския блок, който да излъчи общ кандидат за президент. Нужно е всички да споделят виждането си за посоката на Блока и след като се изясни как ще се развива и ще се върви ли към консолидация, тогава може да се говори за лидер. Той да не е назначен, а избран и осъзнат като естествен лидер и обединител – това наистина може да послужи като положителен сигнал за хората, а не договорки от типа „Вие вземете президента, а ние ще вземем лидера”, коментира още Делчев. Той успокои, че партиите в коалицията са значително по-близо до единен кандидат, защото на Изпълнителния съвет всяка от тях е изразила мнение, че Реформаторският блок ще запази идентичността си, ако издигне обща кандидатура.

Представителите на Движение България на гражданите също подкрепят тази позиция. Блокът може и трябва да излъчи единна фигура, която ще реши няколко задачи – въпроса с националната сигурност, ще излъчи достатъчно категорични сигнали за спазването на законността и върховенството на държавността, ще има силна позиция и по други проблеми, за които президентът има правомощия.

Най-важното от всички е кандидатът да е обединител не само за Реформаторите, но и за цялото общество, обобщи Делчев и изрази вярата си, че до края на юли ще има такава личност. Той коментира и възможността кандидатът да е жена:  „Жените също могат да бъдат достатъчно решителни, както се е доказало в европейската история с г-жа Маргарет Тачър”, но отново подчерта, че фигурата на първо място трябва да е обединяваща.

Димитър ДелчевТя може и да е партийна, ако всички партии от блока преодолеят егото си, а кандидатът покаже ясно, че не е тясно свързан с някоя от партиите, а ще защитава общите интереси.

Другият вариант е кандидатурата да е надпартийна, гражданска личност, подкрепена от Реформаторите, но и от обществото и да има желание да се впусне в президентската надпревара.

Хората от ДБГ при всички случаи ще подкрепят общата кандидатура без условия и опити за договорки с цел само и само да се издигне някаква кандидатура.

Самият Реформаторски блок ще покаже сила, ако излъчи обща кандидатура

Не е нужно и кандидатът да е някой от лидерите на формациите.

Според Димитър Делчев, лидерът на ДСБ Радан Кънев е изиграл разединителна роля с някои от своите ходове и най-вече с издигането на Росен Плевнелиев за общ кандидат, без дори да го е питал за мнението и без консултации с никого. Търсят се обединяващи, а не разединяващи хора, защото на всички са омръзнали скандалите, липсата на комуникация и баланс между партиите. Трябва да се намери балансиращата фигура за доброто на всички, завърши Делчев.

Виж също

Източник: Pixabay

Проектът АЕЦ „Белене” е пагубен за България, според Валери Симеонов

Излезлият напоследък отново на дневен ред проект за АЕЦ „Белене” предизвика коментара на съпредседателя на …