Валутни курсове за 19.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / България / Общество / Миграцията към столицата е 2,7 пъти по-ниска от общата миграция към другите 27 области

Миграцията към столицата е 2,7 пъти по-ниска от общата миграция към другите 27 области

Данните на Националния статистически институт за периода 2007–2015 година показват, че миграцията за страната е вътрешна и е 79% от общата миграция, противно на вниманието, което напоследък се отделя на процесите на външна миграция.

Към столицата отиват 2,7 пъти по-малко хора, отколкото към останалите области на страната, взети заедно. Потокът към столицата е съпоставим на този към чужбина.

Лицата, които са променили обичайното си местоживеене, се проследяват от механичното движение на населението между областите. Данните включват вътрешната и външната миграция на населението чрез изселване от дадена област.

Периодът на разглеждане е 2007–2015, защото след 2007 данните за механичното движение на лицата между областите в страната включват и данни за външната миграция.

В изследването населението е разделено на три групи:

  1. насочили се към столицата;
  2. насочили се към чужбина;
  3. насочили се към друга област.

Лицата, които се преместват от една община в друга, но в пределите на една и съща област, не фигурират в проучването.

СофияЛицата, които променят местоживеенето си, като напускат областта, в която живеят, през периода са 743000. 157000 от тях отиват в столицата, 156000 – в чужбина, а останалите 430000 се преместват в друга област.

Понеже данните на НСИ показват промяната на обичайното, а не на постоянното местожителство на дадено лице, е възможно дадено лице да попадне повече от веднъж в статистиката за периода.

През всяка от годините на изследването повече от 50% от променящите обичайното си местожителство отиват в някоя друга от останалите области в страната. 47 хил. души са се преместили в Пловдив, 44 хил – във Варна, 34 хил. – в Бургас, а най-малко са мигрирали към Видин – 6,7 хил., Смолян – 5,7 хил. и Кърджали – под 5 хил. Област Кърджали е със сравнително висока външна миграция, за сметка на малкото хора от вътрешността на страната, които се заселват там. Миграцията и от Кърджали към други области на страната е слаба.

От най-голямо значение за областта е придвижването на хора от и към Турция.

Най-много хора са се придвижили към столицата през 2011 г., когато 26% от лицата, които сменят обичайното си местоживеене са предпочели София. В същата година 15% се насочват към чужбина. Това е и годината с най-малко механично движение на населението и причината е в по-ниската външна миграция. През 2011 г. лицата, които са сменили обичайното си местоживеене с отиване в чужбина, са три пъти по-малко, отколкото в предходната година – 9,5 хил. към 27,7 хил. души. След 2012 г. обаче се засилва тенденцията все повече да изберат чужбина пред столицата, като през последните две години отпътуващите от страната изпреварват като брой отправилите се към столицата.

Различни социалноикономически фактори и движението на населението показват устойчива и умерено положителна зависимост между миграцията към София и възрастовата структура на населението по области. Колкото по-високо е съотношението между броя на лицата на възраст над 65 г. и тези на възраст 0 до 14, или като съотношение на тези на 65 и повече години към тези на 15-64 години, толкова делът на преместилите се в столицата е по-голям, а при по-неблагоприятно възрастово съотношение е по-ниска миграцията към чужбина и други области на страната.

Виж също

Източник: Wikipedia

2577 данъчни проверки за месец по Черноморието

До два пъти се увеличават оборотите на дискотеки по Северното Черноморие, след като са поставени …