Валутни курсове за 03.05.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Спорт / В епичен мач Зверев детронира Федерер в Хале

В епичен мач Зверев детронира Федерер в Хале

Александър Зверев изигра мача на живота си, победи Световния №3 Роджър Федерер на полуфинала в Хале и допълни щрихите за бъдещето на „младата вълна”, след като миналата седмица и Доминик Тийм победи Маестрото на любимата му трева.

Така Федерер ще очаква със смесени чувства Уимбълдън, защото не успя да се представи убедително и в двата турнира на трева, в които участва досега.

Мачът предложи тенис от много високо качество, а резултатът 6–7(4), 7–5, 3–6 ясно говори за оспорваната битка на корта. Федерер е шампион от последните три издания на турнира, а общо има осем титли в Хале, но днес трябваше да признае превъзходството на младока.

Александър Зверев
Източник: Wikimedia

Зверев натисна още в първия сет и сервираше безкомпромисно с 91% спечелени точки от първи и 80% – от втори сервис.

Сервисът и на Федерер бе добър, но нямаше възможност да стори нищо в подаванията на съперника. 19-годишният Зверев бе почти безпогрешен в първия сет и го завърши с едва 6 непредизвикани грешки, а прецизно насоченият му бекхенд не намираше противодействие от Федерер. Германецът сякаш бе забравил загубата си от именития съперник на клея в Рим и не се смути, когато трябваше да сервира при 4–5 и при 5–6 за оставане в сета. В тайбрека Зверев дръпна с 3–1, след като пласира дълбок ретур, който изненада Федерер. Последва една от малкото грешки от бекхенд и Федерер си върна минипробива, за да изравни за 3–3. Зверев веднага възстанови аванса си и дръпна с 5–3, а при 6–4 получи и два сетбола. Възползва се още от първия, като и мрежата се намеси в негова полза.

Роджър Федерер
Източник: Wikipedia

Шампионът бе притиснат до стената и започна втория сет с намерението на всяка цена да търси пробив в подаването на съперника. При 4–3 за Зверев поредна непредизвикана грешка от Федерер даде скрит мачбол на германеца, но шампионът се измъкна с ас. Швейцарецът спаси и още една точка за пробив и изравни геймовете.

В следващия гейм младокът се поразсея и изостана с     15–40 в подаването си, но бързо се концентрира и макар да отрази общо три брейкбола, успя да завтори гейма за  5–4. Вследващото си подаване обаче Зверев се пропука, даде три точки за пробив на Федерер и той накрая се възползва, след което с категорично подаване затвори и сета със 7–5.

Битката започна отначало

Федерер сякаш напипа слабото място на противника и се добра до брейкболи в първите му две подавания, но не можа да ги реализира. На свой ред, при 3–2, Зверев стигна до 15–40 в подаването на швейцареца и след грешка от бекхенд пробивът стана факт. Оттук вече за шампиона нямаше път за завръщане в турнира и макар да си взе убедително подаването за 3–5, със сервис гейм на нула Зверев подпечата една от най-стойностните си победи в кариерата и се класира за финала на турнира, където очаква Флориан Майер, който отстрани Доминик Тийм.

Виж също

Анди Мъри (от ляво), Източник: Wikipedia

Трета титла от Големия шлем за Анди Мъри

Шотландецът Анди Мъри спечели финала на Уимбълдън срещу представителя на Канада Милош Раонич с 6–4, …