Валутни курсове за 29.04.2024
Щатски долар (1 USD) 1.73451 лв
Евро (1 EUR) 1.95583 лв
Британски Паунд (1 GBP) 2.18358 лв
Швейцарски франк (1 CHF) 1.84078 лв
Начало / Свят / Европа / 37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи е новият кмет на Рим

37-годишната адвокатка Вирджиния Раджи е новият кмет на Рим

Вирджиния Раджи
Вирджиния Раджи, Източник: Twitter / @virginiaraggi

С голяма преднина на болотажа в италианската столица за кмет бе избрана жена за първи път в 3-хилядолетната история на Вечния град.

37-годишната адвокатка от опозиционноо популистко движение „Пет звезди” Вирджиния Раджи спечели 67,2% от гласовете на избирателите срещу 32,8% за опонента й от управляващата Демократическа партия на премиера Матео Ренци, Роберто Джакети. Дамата се превръща и в най-младият кмет на Рим за последните 100 години.

Въодушевена от победата, Раджи изнесе реч, в която подчерта, че се открива нова ера и обеща да върне законността и прозрачността в града, растърсван от корупционни скандали. С дейността си на общински съветник, Раджи е непозната на съгражданите си допреди няколко месеца.

Победата й на балотажа бе предречена от социолозите, но изненадва голямата й преднина

След ноември миналата година функциите на кмет се изпълняват от извънреден комисар, бивш префект на Милано. Това се наложи заради оставката на кмета Иняцио Марино, чието име беше компрометирано в корупционен скандал, свързан с фалшиви фактури.

Победа в Торино отбеляза друга млада активистка на „Пет звезди”, 31-годишната Киара Апендино, която прекъсна левоцентристката традиция в управлението на града, наложила се през последните 20 години.

Образованието и опитът на младата жена са завидни – завършила е международни икономически отношения и мениджмънт в Милано. Владее английски, френски и немски, карала е стаж във футболния „Ювентус”, а в момента пише дисертация на тема „Управление на разходите на футболен клуб: оценка на стойността на играчите”.

„Пет звезди” завоюва смазваща победа на балотажа, като спечели 19 от 20 града. Това представяне може да начертае бъдещ успех на парламентарните избори през 2018 г. За Демократическата партия остана утехата от победата в Милано и Болоня.

Виж също

Източник: Wikimedia

Новоназначения и смени в състава на британския парламент. Борис Джонсън е новият външен министър

Новият британски външен министър е Борис Джонсън. Неговото назначение дойде непосредствено след като Тереза Мей …